Opština Bar opredijeljena za koncept nultog otpada

Opština Bar opredijeljena za koncept nultog otpada

U okviru projekta „Osnaživanje kapaciteta i procesa za dobro upravljanje u Crnoj Gori“, koji sprovodi Međunarodni republikanski institut (IRI), u Budvi je održana dvodnevna tematska sesija o zaštiti životne sredine na lokalnom nivou. Učesnici sesije bili su predstavnici četiri crnogorske opštine: Bara, Cetinja, Plava i Žabljaka.

U ime barske lokalne uprave, učešće su uzeli potpredsjednica OpštineTanja Spičanović, menadžerka Tanja Bardić i savjetnik za pravne i normativne poslove u Sekretarijatu za komunalno-stambene poslove i saobraćaj Ljubiša Tadić. Događaju su prisustvovale i članice Multisektorskog foruma „Bar za Bar“ Magdalena Jovetić i Anđela Jukić.

Svoje stručno znanje i veoma bogato iskustvo iz oblasti zaštite životne sredine sa učesnicima su podijelile konsultantkinje Gordana Đukanović i Ivana Vojinović.

Uvažavajući načela Arhuske konvencije, istaknuta je potreba jačanja uloge građana i organizacija civilnog društva u pitanjima koja se tiču životne sredine. Kako je koncept nultog otpada usredsređen na ljude, istaknuta je važnost obrazovanja i učešća cijele zajednice za promjenu paradigme, usvajanje nove prakse i postepeno ukidanje otpada.

„Edukacija građana je ključni pokretač tranzicije ka konceptu nultog otpada. Stoga je potrebno u kontinuitetu organizovati edukativne kampanje koje bi podstakle učešće građana i pozvati lokalne preduzetnike i civilni sektor da ponude rješenja kojima bi usmjeravali njihov angažman na planu nultog otpada. Kao najveći izazovi prepoznati su smanjenje upotrebe jednokratnih proizvoda u domaćinstvima i prevencija nastanka otpada u ugostiteljskim objektima“, navode u saopštenju.

Kada je i pitanju kvalitet vazduha, u Baru postoji mjerna stanica za praćenje kvaliteta vazduha kao i mjerna stanica za praćenje koncentracije alergenog polena u vazduhu.

„Cijeneći značaj ovih pokazatelja za informisanje kako lokalnog stanovništva tako i turista, prepoznata je potreba za uspostavljanjem servisa za objavljivanje tih podataka u realnom vremenu putem web stranica Opštine i Turističke organizacije, lokalnih portala, interaktivnih bilborda, društvenih mreža i na drugi građanima vidljiv način“, zaključuju u saopštenju.