Opština Bar: Leković neka nađe hrabrosti da pita Vladu za „nečije“ ugrađivanje u kupovinu vozila

Opština Bar: Leković neka nađe hrabrosti da pita Vladu za „nečije“ ugrađivanje u kupovinu vozila

Da odbornik i poslanik Demokratske Crne Gore Momčilo Leković nema krupnijih argumenata u bjesomučnoj kritici barske lokalne uprave najbolje je potvrdio i današnjim, reklo bi se, netalentovanim političkim saopštenjem, ali imajući u vidu da problematizuje apsolutno pravno i proceduralno ali i suštinski čistu stvar u vezi nabavke električnih vozila, imamo potrebu zbog građana Bara da odgovorimo Lekoviću.

To su saopštili iz Opštine Bar nakon što ih je danas poslanik Demokrata i odbornik u barskoj skupštini, Momčilo Leković, pitao za koga su kupljena dva džipa u vrijednosti od 110 hiljada eura.

„Priličilo bi jednom poslaniku da je upoznat da je Vlada koju podržava na sjednici održanoj 7. decembra 2023. godine usvojila Informaciju o inicijativi Eko fonda za uvođenje električnih i hibridnih vozila potrebnih javnom sektoru, zadužila sva ministarstva, organe uprave i preporučila jedinicama lokalne samouprave da prilikom nabavke automobila i zamjene starih vozila za nova, počev od 1. januara 2024. godine u okviru postupaka javnih nabavki predvide električna i hibridna vozila u cilju smanjenja emisija štetnih gasova u atmosferu. S tim u vezi, Opština Bar je iskoristila maksimalan mogući iznos subvencije Eko fonda od po 7.500 eura i nabavila dva vozila takođe uz subvencionisanu ugradnju električnih punionica“, poručili su iz barske uprave.

Dodali su da očito u nedostatku snage i autoriteta da kritikuje poteze Vlade, jasno im je da je Leković iako svjestan napora lokalne uprave u cilju intenzivnog razvoja i poboljšanja infrastrukture u svakom dijelu Bara, pokušava da profitira kritizerstvom na lokalnom nivou, ali preporučuju da se u nedostatku političke pažnje i relevantnosti ipak pridržava elementarnih činjenica i zadrži makar dignitet kao odbornik ako već ne može kao poslanik.

„Činjenica je da je za iznos od 240.000 Opština Bar obnovila kompletan vozni park za sve organe i službe lokalne uprave, sa 24 nova vozila, dok je prodajom 30 starih vozila efektivno smanjen broj službenih automobila. Svaka javna nabavka koju sprovodi Opština Bar je u potpunosti transparentna i dostupna javnosti na uvid“, piše u saopštenju.

Leković bi, ako se već toliko brine za transparentnost i način trošenja novca, kako su naveli, trebalo da se pozabavi onim za što je nadležan i odgovori, koliko građane Crne Gore košta postupak javne nabavke Ministarstva unutrašnjih poslova za nabavku vozila za potrebe Uprave policije, koji je Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki proglasila nezakonitim, kao i da li je taj tender dogovoren prije godinu dana, odnosno po preuzimanju ministarske funkcije.

„Kada, i ako smogne političke snage da to uradi, Leković bi trebalo da odgovori da li je problem nabavka dva električna vozila marke Škoda (koja pritom nijesu džipovi) od strane Opštine Bar, ili je pak stvarni problem u cijelom postupku nabavke policijskih vozila tender za ‘nečije’ ugrađivanje ili ‘ugrađivanje’, pa da onda drži moralne lekcije“, zaključili su.