Oduzeli „audi“ u krivičnom postupku, sada ga daju za obezbjeđenje štićenih ličnosti

Oduzeli „audi“ u krivičnom postupku, sada ga daju za obezbjeđenje štićenih ličnosti

Specijalno putničko vozilo marke „audi A8“, koje je oduzeto u krivičnom postupku, biće dodijeljeno Upravi policije – Odsjeku za obezbjeđenje domaćih štićenih ličnosti.

Specijalni „audi“, proizveden 2012. godine, procijenjen je na 42.000 evra.

Sa ustupanjem vozila saglasila se Vlada, nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) tražilo od Uprave za državnu imovinu da im se taj automobil ustupi zbog nedostatka specijalnih vozila koja su im potrebna za obavljanje redovnih aktivnosti iz nadležnosti Odsjeka za obezbjeđenje domaćih štićenih ličnosti, prenosi „Dan“.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova obratilo se Upravi za državnu imovinu zahtjevom od 18. juna 2024. godine za ustupanje na korišćenje specijalnog putničkog motornog vozila marke „audi A8“, broja šasije WAUZZZ4H4CN039244, a za potrebe Uprave policije – Sektora policije posebne namjene – Odsjek za obezbjeđenje domaćih štićenih ličnosti zbog nedostatka specijalnih vozila koja su im potrebna za obavljanje redovnih aktivnosti iz sopstvene nadležnosti – navodi se u informaciji Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Konstatovano je da je Uprava za državnu imovinu to vozilo preuzela od Specijalnog policijskog odjeljenja 13. februara 2023. godine, shodno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

– Rješenjem Višeg suda u Podgorici Kris.br. 86/22 od 13. septembra 2023. godine izrečena je mjera bezbjednosti privremenog oduzimanja motornog vozila marke „audi A8“, registarskih oznaka PG FN 692, broja šasije WAUZZZ4H4CN039244, godina proizvodnje 2012 – navodi se u informaciji.

– Članom 5, stav 3 Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću definisano je da poslove upravljanja oduzetom imovinskom koristi, predmetima krivičnog djela i predmetima privremeno oduzetim u krivičnom i prekršajnom postupku i imovinom datom na ime jemstva vrši organ uprave nadležan za upravljanje državnom imovinom. Članom 61 Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću definisano je da trajno oduzeta imovinska korist postaje državna imovina i na izvršenje odluka o trajno oduzetoj imovinskoj koristi primjenjuje se zakon kojim se uređuje državna imovina – citirano je u dokumentu dostavljenom Vladi.