Odbor podržao Simićević za ambasadorku u Ukrajini

Odbor podržao Simićević za ambasadorku u Ukrajini

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike podržao je Borjanku SImićević za izvanrednu i opunomoćenu ambasadorku Crne Gore u Ukrajini na rezidentnoj osnovi sa sjedištem u Kijevu.

Odbor je u odluci bio jednoglasan.

Simićević je u predstavljanju pred članovima Odbora kazala da je karijerni diploma i da u Ministarstvu vanjskih poslova radi 15 godina, te da je tamo obavljala razne dužnosti.

„U diplomatskoj mreži Crne Gore u rangu drugog sekretara radila sam u Amb Crne Gore u Budimpesti, kao savjetnik ambasadora u Moskvi… Osim sticanja znanja i diplomatskih vještina i iskustava imala sam priiku da šire i kompleksnije sagledavam interese, prioritete i strateške pravce razvoja vanjske politike Crne Gore, ali i izazove u međunarodnim odnosima i samoj diplomatskoj službi. Cijenim da posjedujem određene reference opšteg diplomatskog karaktera, a zatim i sveobuhvatnog dosadašnjeg rada i znanja o samoj Ukrajini, istoriji, sadašnjosti izazovima“, rekla je Simićević.

Istakla je da je tome doprinijelo iskustvo rada i oba diplomatska angažmana, budući da je Mađarska važan susjed Ukrajini sa, kako je kazala, specifičnim odnosima…

„A da ne pominjemo iskustvo u ambasadi u Moskvi gdje sam mogla da sagledam genezu savremenih rusko-ukrajinskih odnosa i korjene krize koja se sada dešava“, navela je Simićević.

Ona je pred članovima Odbora govorila i prirodi odnosa između Crne Gore i Ukrajine i načinima i prilikama u kojima je Crna Gora pružila podršku ovoj zemlji.

„Crna Gora je na bilateralnom i multilateralnom planu podržala Ukrajinu. Na bilateralnom planu pružila je vojnu, humanitarnu, finansijsku, materijalnu pomoć u više navrata, bila je prva zemlja van EU koja je omogućila privremenu zaštitu licima iz Ukrajine i olakšan ulazak… Na multilateralnom planu Crna Gora je od prvih dana invazije podržala i osudila sve aktivnosti Rusije“, istakla je Simićević.

Poslanik Nove srpske demokratije (NSD) Dejan Đurović pohvalio je Simićević i najavio da glasati za nju.

„Imate pravi diplomatski rječnik, tako se ophodite, imate reference, bilo vas je prijatno slušati za razliku od nekih kandidata prije koji nisu imali tu vrlinu izjašnjavanja. Pokazali ste znanje iz istorije što je obavezno za jednog diplomatu, a imajući u vidu u okolnosti u koje idete“, rekao je Đurović.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandra Vuković Kuč rekla je kako je ova partija najavila da će podržati sve karijerne diplomate, što Simićević jeste.

„B iće potreban neko kao Vi ko će na toj poziciji sa iskustvom iz Srbije i iz Ruske federacije moći da pomogne Crnoj Gori da se dobro pozicionira i situira svoju spoljnu politiku u Ukrajini“, zaključila je Vuković Kuč.