Odbijeno jemstvo osumnjičenom za šverc kokaina: Za slobodu ponudio imovinu tazbine

Odbijeno jemstvo osumnjičenom za šverc kokaina: Za slobodu ponudio imovinu tazbine

Njegov branilac, advokat Damir Lekić potvrdio je za „Dan“ da je predao žalbu na rješenje o odbijanju jemstva. Ljačević je uhapšen u policijskoj operaciji „Trojanski štit“. On je u predlogu za određivanje jemstva ponudio nekretnine koje su u vlasništvu njegovog tasta, a koje se nalaze u Tuzima. Specijalno državno tužilaštvo se krajem jula ove godine izjasnilo o predlogu i navelo da nisu ispunjeni uslovi da se pritvor zamijeni ponuđenim jemstvom, jer ono nije takvog kvaliteta da bi pružilo dovoljnu garanciju za obezbjeđivanje prisustva okrivljenog u daljem toku postupka. Sudija za istrage, u rješenju koje je donijela 28. avgusta, konstatovala je i da se opasnost od bjekstva ne bi mogla eliminisati ni nekom od mjera nadzora.

Kriminalno djelovanje grupe koju je navodno organizovao Ljačević, kako piše u optužnici SDT-a, otkriveno je zahvaljujući aplikaciji „anom“, koja je slična „skaj“ aplikaciji. U operaciji „Trojanski štit“ učestvovao je i američki FBI.

Specijalno tužilaštvo optužilo je 21 osobu da su bili dio kriminalne grupe koja je švercovala kokain i marihuanu iz Albanije u Crnu Goru i dalje u zemlje Zapadne Evrope. Kao organizatori grupe označeni su Dragan Jeknić, Zlatibor Vrhovec, Benjamin Ljačević i Đorđije Gojačanin koji su, kako tvrde iz SDT-a, vrbovali ostale pripadnike kriminalne organizacije. To su, prema navodima tužilaštva, Srđan i Nora Zvicer, Eldin Tuzović, Stefan Gaćeša, Dejan Pavlović, Nikola Crnković, Aleksandra Rašović, Almir Rastoder, Ferid Ciriković, Mladen Šutović, Sava Španjević, Aleksandar Brajković, Nikola Vojnović, Dragan Kojović, Marko Gutić, Vladan Zeković, Damir Peričić i druga zasad nepoznata lica.

Organizatori grupe, kako tvrde iz tužilaštva, sačinili su plan za vršenje neodređenog broja krivičnih djela iz oblasti šverca narkotika i odredili za sebe da planiraju i organizuju djela, vrbuju ostale pripadnike grupe, da angažuju kurire za prevoz droge, obezbjeđuju kuće za skladištenje i prepakivanje robe i ostvaruju kontakte sa više lica iz Albanije.