OBNOR Podgorice i delegacija Glavnog grada položili vijenac na Spomenik nevino stradalim žrtvama bombardovanja

OBNOR Podgorice i delegacija Glavnog grada položili vijenac na Spomenik nevino stradalim žrtvama bombardovanja

Organizacija boraca Narodno oslobodilačke borbe (OBNOR) Podgorice 1941 – 1945 danas je, uz prisustvo delegacije Glavnog Grada, položila vijenac na Spomenik nevino stradalim žrtvama bombardovanja Podgorice u Drugom svjetskom ratu.

„Ovom slobodarskom skupu prisustvovao je predsjednik SOBNOR Crne Gore Radojica Radojević i, te delegacije SUBNOR i Antifašista Podgorica, kao i delegacije političkih stranaka. Radmila Čagorovic sekretarka SOBNOR-a Crne Gore i zamjenik predsjednika OBNOR-a 1941 – 1945 Glavni grad Podgorica, govoreći o ovom dogadjaju istakla je da toga petog maja 1944. godine u 13 časova i 10 minuta, saveznici su izveli najžešće bombardovanje Podgorice tokom drugog svetskog rata. Avionske bombe su je bukvalno sravnile sa zemljom, a tačan broj poginulih nije utvrđen kao ni razlog bombardovanja. Oprostili smo, ali ne zaboravili“, navodi se u saopštenju.

„Naša je sveta obaveza i dužnost da nikada ne zaboravimo sjećanje na one koji su nevino stradali od bombardovanja u drugom svetskom ratu. Podgorica je na taj način postala svojevrsni grad-žrtva, koji su njeni žitelji decenijama kasnije ponovo gradili i podizali. Sjećanjem na žrtve ovog strahovitog događaja odužujemo se našim precima kojima nije bilo žao dati ni život za odbranu domovine“, zaključuje se.