Novljani imaju posla od sidrenja kruzera

Novljani imaju posla od sidrenja kruzera

Luka Zelenika mora da ispuni infrastrukturne, ogranizacione i zahtjeve u vezi sa potrebnom opremom kako bi bila kategorisana kao trgovačka luka i mogla da služi za sidrenje kruzera i prijem putnika, a još nije ni potvrđena odluka o određivanju luka prema namjeni, koje moraju da ispunjavaju luke razvrstane po vrsti pomorskog saobraćaja.

Tek nakon ovih koraka i pozitivnog izvještaja radne grupe koja utvrđuje ispunjenost uslova, ova luka može da dobije zeleno svjetlo Vlade, zvanično su kazali “Vijestima” iz bivšeg Ministarstva saobraćaja i pomorstva, sadašnjeg resora pomorstva.

Opština Herceg Novi želi da od naredne ljetnje turističke sezone počne sa prijemom velikih putničkih brodova – kruzera, koji bi se sidrili na dubini do 38 metara u moru nedaleko od lokalne luke u Zelenici. Ova luka nalazi se u istoimenom naselju u tom primorskom gradu a u njoj već posluju ispostave uprava carina i policije i Lučka kapetanija, dok bi se putnici nakon sidrenja brodova, manjim čamcima prebacivali na obalu.

“Nakon pozitivnog zapisnika radne grupe, Ministarstvo priprema materijal za Vladu u kojem predlaže dopunu odluke o određivanju luka prema namjeni. Tek nakon stupanja na snagu te dopune, Luka Zelenika ili njen operater, korisnik može da se bavi lučkim uslugama na tom prostoru. Pravo na rad Zelenike i drugih luka se stiče ispunjavanjem odredbi čl. 5, 6 i 7 Zakona o lukama. Ispunjavanje datih odredbi značilo bi da se Zelenika nađe na spisku luka u tri odluke Vlade i to: Odluke o određivanju luka prema vrsti pomorskog saobraćaja, određivanju luka prema namjeni i određivanju luka prema značaju. Zelenika je prepoznata kao luka od lokalnog značaja pa njom upravlja Javno preduzeće za upravljanje Morskim dobrom, i kao luka otvorena za međunarodni saobraćaj, pa se na njenom prostoru danas nalaze ispostave Lučke kapetanije Kotor, Uprave carina i policije. Međutim, Luka Zelenika još nije prepoznata kao trgovačka (čijim nazivom stiče pravo prometa roba i putnika)”, pojasnili su iz resora kojim rukovodi Filip Radulović .

Naglasili su da bi proces svrstavanja luke i ovog sidrišta u odluku za određivanja luka prema namjeni, nakon ispunjenja svih potrebnih uslova, bio završen kroz tri radne sedmice. Pojasnili su i da je Opština Herceg Novi 11. maja 2022. pokrenula inicijativu kojom bi se lučko sidrište Zelenike otvorilo za promet putničkih brodova na kružnim putovanjima, pri čemu bi se putnici čamcima prevozili do gradske luke Škver i nazad. Morem bi se, kako su pojasnili, plovilo oko tri kilometra.

Istakli su da je bivše Ministarstvo kapitalnih investicija 13. juna 2022. formiralo radnu grupu, koja je uradila analizu i predstavila je Opštini, Morskom dobru, Upravi policije, carina i resoru kapitalnih investicija. Ovaj resor je predložio a Vlada usvojila Uredbu o kriterijumima za utvrđivanje granica sidrišta luke i načinu označavanja tih granica.

“Na osnovu donesene Uredbe o kriterijumima za utvrđivanje granica sidrišta luke i načinu označavanja tih granica JP Morsko dobro, kao upravljač luka od lokalnog značaja ili neko drugo pravno lice kome bi JP Morsko dobro putem koncesije ili prava na korišćenje ustupilo lučko područje koje obuhvata luku i sidrište luke Zelenika, trebalo je da podnese zahtjev za sticanje statusa trgovačke luke u čijem obuhvatu bi bilo i predmetno sidrište odakle bi se mogao vršiti transfer putnika”, naveli su iz resora.

Prvi čovjek Opštine Herceg Novi Stevan Katić i Radulović su o ovom procesu razgovarali u maju, a iz Ministarstva su naveli da je na tom sastanku naglašena potreba što skorijeg aktiviranja sidrišta na ovom mjestu. Iz ove Opštine su “Vijestima” u junu kazali da na ovom poslu rade od 2018, da su razmatrali i pristajanje brodova, ali su to otežavali neregulisani imovinsko-pravni odnosi.

“Za iskrcaj putnika bio bi korišćen pomorski put, kako ne bi opterećivali kopneni saobraćaj i gradsku putnu infrastrukturu. Planirano je da brodskim tenderima (manjim brodovima) ili brodovima privatnika bude omogućen transfer putnika od kruzera do destinacije koja je dogovorena za obilazak u Bokokotorskom zalivu. S obzirom na to da brodovi neće pristajati uz postojeće pristanište, na njemu nema potrebe za dodatnim radovima. Očekujemo da će sve biti spremno do turističke sezone 2025. godine”, pojasnili su iz Opštine.