Novi policijski automobili – luksuzni švedski SUV vrijedan preko 40.000 eura

Novi policijski automobili – luksuzni švedski SUV vrijedan preko 40.000 eura

Ovo su nova auta za policiju, Volvo XC40, vjerovatno jedan od posljednjih automobila na koje bi pomislili da bi ga policija mogla koristiti za svoje potrebe…

U Ugovoru između MUP-a i firme “Osmanagić” stoji da je riječ o otvorenom postupku javne nabavke za nabavku novih patrolnih vozila M1 kategorije putem operativnog lizinga, sa obavezom povraćaja predmeta lizinga davaocu lizinga, nakon isplate svih rata lizing naknade.

U slučaju totalne štete ili nemogućnosti popravke u roku od 15 dana, davalac lizinga će isporučiti zamjensko vozilo iste ili više klase.

A ovaj mali Volvov SUV je klasa za sebe, luksuzni auto u rangu Mercedesa, Audija i BMW-a, kako se vidi na sajtu, cijene od 43.900 eura do čak 54 i po hiljade eura. Na sajtu se može vidjeti i specijalna, Black edition varijanta za 55.700 eura.

Na oglasima je i dalje istaknut i ovaj XC40 B3, čija je cijena sa astronomskih 55 hiljada za mali SUV, smanjena na 43 hiljade.

A ovi policijski će nas koštati 24 hiljade eura, tačnije njihov zakup na tri godine.

Otvoreni postupak za nabavku 23 nova patrolna vozila putem lizinga bio je vrijedan 639.649 eura. Na tender MUP-a prijavile su se tri firme, “Osmanagić”, uvoznik Opela i Volva, koji je na kraju pobijedio, “AutoČačak”, uvoznik Škode, koji je bio drugoragirani i Prokom, uvoznik Pežoa, Suzukija i Micubišija, čija je ponuda odbačena.

Sve ove informacije potvrdili su nam iz MUP-a, ali nijesmo dobili objašnjenje, da li je baš luksuzni volvo, adakvatno vozilo za uobičajeni polcijski rad.

Podsjetimo, u julu je Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki donijela Rješenje kojim je usvojena žalba firme „Osmanagić“ i poništila kao nezakonitu odluku MUP-a o izboru 75 Škoda za patrolne automobile Uprave policije.

Rješenjem je odlučeno da se ponovi postupak i donese nova odluka o najpovoljnijem ponuđaču, a iz opozicije su tada pozivali Specijalno državno tužilaštvo da reaguje.

Sve to je uslijedilo nakon problema sa nabavkom novih automobila, zbog čega je država u ljeto 2021. godine doživjela blamažu, jer je policija bila prinuđena, da zbog isteka lizinga, parkira „Opele“ iz 2018. godine. Kad će parkirani “Šveđani” na ulice, ko će ih sve koristiti i zašto su kupili baš njih, iz MUP-a nijesmo dobili zvaničan odgovor.