Nova komunikaciona oprema sistema veze TETRA za SZS Pljevlja

Nova komunikaciona oprema sistema veze TETRA za SZS Pljevlja

Nova komunikaciona oprema sistema veze TETRA, koju čini deset komada ručnih, jedna stacionarna i jedna kolska radio stanica, predstavljena je u prostorijama Službe zaštite i spasavanja Pljevlja, povodom obilježavanja Međunarodnog dana vatrogasaca.

Vrijednost nabavljene opreme je 11.955 eura bez PDV-a.

„Ovom prilikom svim vatrogascima čestitamo praznik i zahvaljujemo im se na svemu što čine za sve nas dok obavljaju ovaj izuzetno opasan posao rizikujući svoje živote“, navodi se u soapštenju FORS Montenegro.

Ovom nabavkom su, kako ističu, ojačani kapaciteti SZS Pljevlja, čiji predstavnici će u narednom periodu imati unaprijeđena sredstva za rad prilikom brojnih pretraga terena i akcija zaštite i spašavanja i po prvi put će biti uvezani u sistem veze koji omogućava TETRA sistem u Crnoj Gori.

Oprema je nabavljena u okviru projekta „Zajednički odgovor“, koji finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, a u Crnoj Gori kofinansira Ministarstvo javne uprave.

„Pored nabavke opreme za Službu iz Pljevalja, glavne projektne aktivnosti uključuju nabavke opreme za službe zaštite i spašavanja iz Nikšića, Žabljaka i Plužina, kao i za Gorsku službu spašavanja Crne Gore, organizovanje obuka i vježbi vezanih za unapređenje pripremljenosti za odgovor na različite vrste nepogoda, kampanju informisanja i edukacije stanovništva o glavnim rizicima u prekograničnom području i jačanje prekogranične saradnje u ovoj oblasti. Projekat se u Crnoj Gori sprovodi u opštinama Pljevlja, Plužine, Žabljak, Šavnik, Nikšić, Herceg Novi, Kotor, Tivat, Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin, Berane, Petnjica i Danilovgrad“, dodaje se u saopštenju.

Projekat u Crnoj Gori sprovodi FORS Montenegro u partnerstvu sa Upravom za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, koja je vodeći partner na projektu i Udruženjem za preduzetništvo i posao LiNK Mostar. Realizacija projekta je počela 1. jula 2022. i predviđeno je da traje dvije godine.