Nikšić: Radovi stali, jedva dolaze do kuća

Nikšić: Radovi stali, jedva dolaze do kuća

Školska ulica u nikšićkom naselju Kličevo je, smatraju mještani, školski primjer kako rekonstrukcije ne smiju i ne mogu da se rade. Rekonstrukcija jedne od najdužih ulica u Kličevu započeta je 23. oktobra prošle godine i rok za njen završetak je 18 mjeseci. Kako sada stvari stoje, izvjesno je da radovi na rekonstrukciji ulice duge 2,6 kilometara neće biti završeni na vrijeme.

Izvođač, firma “Migcomerce” je prekinula započete radove, a trenutno stanje ulice ozbiljno otežava svakodnevni život mještana.

“Rupe, blato i ostali materijali predstavljaju opasnost za sve nas, posebno za djecu, starije osobe i one s ograničenom pokretljivošću. Svjesni smo da radovi zahtijevaju vrijeme i resurse, ali ovakva situacija nije održiva”, kazali su mještani.

Neobezbijeđene iskopane šahte i kanali, pokidani kablovi, crijeva koja bi trebalo nekuda da vode i mašina koja čeka radnike, tako sada izgleda ulica.

“Za osam mjeseci izvođač radova je iskopao 400 metara kanala. Mislimo da nije sposoban za ovaj rad jer nema adekvatnu mehanizaciju. Nije nam jasno kako je mogao neko ko nije adekvatan za taj posao da uzme da radi i ko mu je to dao. Kada tražimo da nam se obezbijedi normalno kretanje ulicom, odgovor je da ima pravo da zatvori ulicu i da nam ne dozvoli ni pješke da prođemo”, kazao je Luka Jović .

On i njegove komšije se pitaju šta će se tek dogoditi kada dođe septembar i počne škola.

“U velikom smo problemu i ne znamo šta da radimo. Mi ćemo o našem trošku platiti da se ispita stabilnost materijala i kvalitet izvedenih radova i ako to ne bude valjano, nećemo im dozvoliti da rade. Nećemo dopustiti da se s ovom ulicom desi kao što se desilo sa Ulicom Voja Deretića i sa Širokom ulicom u Dragovoj Luci”, poručio je Jović.

Prema riječima Boža Nikčevića onemogućen im je prolazak i Bulevarom 13. jul koji se, kako je kazao, radi istom dinamikom, kao i Školska ulica.

“Da hoće da rade makar jedni, pa da nam olakšaju prolaz. Ovako niti možemo ovamo, niti tamo. Da smo znali da će biti ovakvo stanje s radovima, ne bismo dozvolili da se radi ulica. Ako nastave ovom dinamikom, angažovaćemo od naših sredstava drugu firmu da nam vrati ulicu u prvobitno stanje. Biće neki drugi tender, neki novi ljudi, pa će se možda i ova ulica uraditi kako treba”, kazao je Nikčević.

Nikola Jović je istakao da se “lopta prebacuje s jednih na druge”, jedni kažu da je kriva Opština, drugi da je izvođač.

“Dva puta smo se obraćali nadzornom organu, Agenciji za projektovanje i planiranje, i rekli su da će doći, ali se nijesu pojavili. Nijednom nijesu došli da vide kakav se materijal vraća u iskope, to je sve zemljani materijal koji nije dobar za to što se radi”, kazao je Jović.

Prema njegovim riječima, izvođač im je rekao da je obustavio radove jer nijesu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Milisav Bojović , vlasnik firme “Migcomerc”, kratko je kazao da “zbog toga što su građani uzurpirali državnu imovinu, zbog sudskih sporova i administrativnih problema sa Cedisom, dva mjeseca ne mogu da izvode radove”.

Iz Opštine nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”, ali su nezvanično kazali da su radovi obustavljeni zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i stubova koje Cedis mora da izmjesti.

Radovi u iznosu od oko 2,5 miliona eura finansirani su iz kapitalnog budžeta države.