Nestalo 40.000 eura za azil u Kavču

Nestalo 40.000 eura za azil u Kavču

Plan i program rada radne jedinice Komunalnog preuzeća Kotor za 2024. otkriva zanimljiv detalj…

Radna jedinica Azil kotorskog Komunalnog preduzeća koja obavlja poslove hvatanja i zbrinjavanja pasa lutalica u opštinama Kotor i Tivat planira da tokom ove godine sa javnih površina u ta dva grada, uhvati i zbrine između 150 i 180 jedinki. Procijenjeni troškovi rada azila su 127.300 eura, od čega će lokalne samouprave Kotora i Tivta iz budžeta obezbijediti po 50.000 eura, a ostatak Komunalno preduzeće i brojni donatori.

To se navodi u Planu i programu rada RJ Azil Komunalnog preduzeća Kotor koji će se na današnjoj sjednici naći pred odbornicima u Skupštini Opštine Tivat.

U Programu se navodi i intrigantan podatak da je u ranijem periodu bilo planirano proširenje kapaciteta postojećeg azila u Kavču, “za koji je i uplaćen dio sredstava u aprilu 2019. godine od strane Opštine Tivat”, što do danas nije realizovano.

“Dolaskom na funkciju ovog rukovodstva DOO Komunalno Kotor u maju 2021. godine, utvrđeno je da na namjenskom računu ova sredstva više ne postoje”, piše u Programu koji potpisuje izvršna direktorica Miljana Đurišić.

Opština Tivat je 2019. za proširenje kapaciteta azila u Kavču izdvojila i na namjenski račun Komunalnog Kotor uplatila iznos od 40.000 eura koji je, kako tvrdi aktuelni menadžment te firme, u međuvremenu nestao.

U Programu se navodi da će svi psi biti veterinarski obrađeni, očišćeni od parazita, sterilisani i kastrirani, a predviđeno je da se 30 odsto uhvaćenih pasa udomi nakon veterinarske obrade. Po 35 odsto uhvaćenih pasa biće vraćeno vlasnicima, odnosno zadržano u azilu. Svi psi koji budu udomljeni, prethodno će biti čipovani.

U Azilu je zaposleno osam izvršilaca, od čega su troje šinteri – hvatači pasa. Azil raspolaže adekvatnim viozilom za transport uhvaćenih životinja, kao i prostorom ukupne povroine 348 lvadrata. Uz 16 boksova za pse, ukupne površine 228 kvadrata, Azil ima i poseban karantinski dio sa 20 prijemnih kućica za pse, te adekvatno dvorište za istrčavanje životinja koje imaju obezbijeđenu veterinarsku njegu, nadzor i adekvatnu ishranu.

Eutanazija se, kako se navodi, radi samo po stručnom mišljenju veterinara i to samo nad neizlječivo bolesnim starim psima, kao i kod životinja koje pripadaju kategoriji opasnih pasa sa višemjesečnom neprilagođenošću.

Azil obavlja sakupljanje napuštenih pasa iz ukupno 14 reona na koje su podijeljene opštine Tivat i Kotor. U rukovodstvu procjenjuju da na području te dvije opštine trenutno ima najmanje 400 pasa lutalica i da je njihov sve veći broj rezultat napuštanja kućnih ljubimaca od nesavjesnih vlasnika, odnosno nekontrolisanog razmnožavanja životinja u dužem vremenskom periodu.

“Stalno je prisutno nepoštovanje važećih propisa koji se odnose na držanje i zaštitu domaćih životinja – posebno kućnih ljubimaca, odnosno neizvršavanje obaveza vlasnika životinje, te neadekvatna praksa kontrole sprovođenja propisa. U svih 14 zona koje se planiraju za rad u 2024. godini, postoje lokacije na kojima se vrši grupisanje životinja i njihova nekontrolisana ishrana, što već sada predstavlja opasnost posebno u prostorima oko hotelskih kapaciteta, privrednih društava koje se bave trgovinom, prodajom i proizvodnjom hrane, kao i oko školskih prostora i bolnica…. Osnovni problem koji imamo na teritoriji opština Kotor i Tivat definiše se nepostojanjem sistematskog i organizovanog postupka sterilizacije životinja, nedostatku jedinstvene baze podataka o ukupnom broju pasa i nedostatku podzakonskih akata koji bi regulisali programe sa prihvatljivom cijenom veterinarskih usluga”, piše u Programu, uz napomenu da je SO Tivat usvojila Lokalni plan kontrole populacije pasa, dok lokalni parlament u Kotoru to još nije uradio.

Rukovodstvo Azila planira da ove godine nastavi sa nabavkom nove opreme za rad među kojima je nova oprema za hvatanje pasa, te drobilica za kosti koje mesare doniraju Azilu za ishranu pasa. Predviđen je i nastavak radova na rekonstrukciji boksova za pse i daljeg uređenja prostora i okoline Azila u Kavču sa postavljanjem video nadzora.