Neispravan kabl uzrok požara u Grčkoj?

Neispravan kabl uzrok požara u Grčkoj?

Istražitelji sumnjaju da je neispravan kabl za napajanje možda izazvao najgori požar u Grčkoj ove godine, rekli su izvori bliski istrazi o požaru u kojem je stradala jedna žena i spaljeno 10.000 hektara zemlje u blizini Atine.

Požar, koji je počeo 11. avgusta, izbio je u šumi kod grada Varnavas, 35 km od glavnog grada i za jedan dan se proširio na sjeverna predgrađa Atine. U nekima od tih predgrađa nikad nije bilo požara.

Vlasti su ispitivale stanovnike Varnavasa u okviru istrage o uzroku požara, prenio je Rojters. Jedan 76-godišnji muškarac je rekao da je drveni električni stub ispred njegove kuće, na kojem je labavi kabl bio zakačen vješalicom, mogao da izazove požar.

To je glavna teorija u istrazi, koja bi trebalo da bude završena tokom narednih mjeseci, rekao je zvaničnik upoznat sa istragom. Takođe se razmatra mogućnost podmetanja požara.

Zvaničnik vatrogasne službe, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da utvrđeno da je područje blizu električnog stuba bilo početna tačka požara.

Šumski požari su godinama česta pojava tokom ljeta u Grčkoj, a mnogi se pripisuju namjernom ili nehotičnom podmetanju, kratkim spojevima ili, povremeno, prirodnim uzrocima. Ta zemlja je registrovala više od 8.000 šumskih požara u 2023. godini.

Posljednjih godina rizik od takvih požara povećan je klimatskim promjenama, koje su donijele toplije vrijeme i manje kiše.

Tužioci su angažovali inženjere da istraže uzrok najnovijeg požara.

Grčki operater elektrodistributivne mreže HEDNO saopštio je da nije pronašao dokaze o kvaru.

“Nemamo nikakvih indicija da se dogodio bilo kakav kvar kao što je kratki spoj”, izjavio je za Rojters zvaničnik HEDNO-a.

Lokalni mediji su prenijeli izjave stanovnika koji su čuli eksplozije prije nego što je požar izbio.

Slabljenje vjetra je smirilo požar koji je prešao udaljenost od 40 kilometara prije nego što je stigao do atinskih predgrađa Penteli i Vrilisija, gdje je jedna žena poginula.

Ipak, zvaničnici su upozorili na mogućnost novih požara jer se očekuje da se naleti vjetra ponovo pojačaju.

Grčka je ove godine imala najtopliju zimu u istoriji, a očekuje se da ovo ljeto bude najtoplije sa malo kiše u mnogim područjima, što je recept za požarne katastrofe, prema riječima vatrogasaca.“Požar je počeo vrlo daleko odavde, vjerovatno od dalekovoda i za kratko vrijeme je sve spalio”, izjavio je za Rojters 78-godišnji stanovnik Varnavasa, Janis Ciminis.