NATO najavljuje vojnu vježbu na Kosovu

NATO najavljuje vojnu vježbu na Kosovu

Misija NATO-a na Kosovu saopštila je u nedjelju da će održati „taktičke” vojne vežbe narednih dana. Saopštenje je usledilo usred tenzija između kosovske vlade koju podržava Zapad i srpske manjine u pokrajini.

Kosovske snage (KFOR) „sprovešće redovnu vojnu vežbu u blizini svoje baze u Novom Selu“, objavila je misija preko svog Tviter naloga. „Vežba ima za cilj da obuči jedinice KFOR-a da garantuju slobodu kretanja u kriznoj situaciji i sastojaće se od [od] serije taktičkih simulacija i logističkih aktivnosti.

„Sloboda kretanja“ može biti referenca na uklanjanje barikada, koje je srpska manjina na Kosovu podigla oko svojih zajednica ranije ovog mjeseca da bi se zaštitila od upada snaga bezbjednosti većinske albanske pokrajine.

Barikade su se podigle nakon što je kosovska policija prošle nedjelje uhapsila srpskog oficira, optužujući ga da je napao jednu od njihovih patrola. Kako su tenzije između Prištine i Beograda rasle, zvaničnici etničkih Albanaca smenili su svoje srpske kolege u Severnoj Mitrovici, najvećoj opštini sa srpskom većinom na severu Kosova. Prethodno su svi članovi stranke Srpska lista, koji su ubedljivo pobjedili na izborima, podneli ostavke na svoje funkcije u znak protesta zbog sada nevažećeg plana Prištine da zabrani srpske registarske tablice na Kosovu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je u četvrtak dozvolu KFOR-a da rasporedi do 1.000 srpskih vojnika i policajaca na Kosovu, kao što to ima pravo da uradi Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN. Ovom rezolucijom, kojom je okončana kampanja NATO bombardovanja na bivšu Jugoslaviju 1999. , omogućava Beogradu da pošalje svoje vojno i policijsko osoblje na Kosovo u određenim situacijama, uključujući i ako je ugrožen „miran i normalan život“ njegovog stanovništva.

Iako KFOR tek treba da odgovori na Vučićev zahtev, američki državnim medijima je u petak rekao da „trenutno procijenjuje“ predlog. U međuvremenu, KFOR je u subotu najavio proširenje sopstvenog angažovanja na sjeveru Kosova.