Nastavlja se serija zapošljavanja u Budvi

Nastavlja se serija zapošljavanja u Budvi

Traže se zaštitari, inspektori za drumski saobraćaj i u Komunalnoj inspekciji, samostalni referenti, savjetnik za borbu protiv korupcije…

Serija zapošljavanja u prebukiranoj administraciji metropole turizma, nastavljena je i nakon izbora.

Opština Budva 3. juna raspisala je oglase za zapošljavanje dva viša namještenika, odnosno zaštitara imovine i lica u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu. Istog dana raspisan je i oglas za zaposlenje inspektora za drumski saobraćaj i Komunalnoj inspekciji na mandat od pet godina.

Posljednjeg dana maja, raspisan je i oglas za popunjavanje kabineta predsjednika Opštine, fotelja i dalje pripada pritvorenom Milu Božoviću. Naime, oglasom se traži popunjavanje radnog mjesta samostalni savjetnik za borbu protiv korupcije. Komunalna policija i inspekcija 29. maja raspisala je još jedan oglas, za zaposlenje komunalnog inspektora III, dok je samo dan nakon izbora raspisan oglas za zaposljenje samostalnog referenta – sekretarice u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu.

“Vijesti” su do sada u više navrata pisale o raspisivanju oglasa za zaposlenje u i onako preglomaznoj administraciji, jer sama zgrada Opštine praktično je prostorno nedovoljna da primi sve radnike, koji su u proteklih osam godina, od pada DPS vlasti, a posebno unazad dvije godine zapošljavani, uglavnom po partijskoj, kumovskoj, prijateljskoj, rodbinskoj vezi.

Iz Opštine su gotovo uvijek reagovali uz napomenu da se raspisuju oglasi za popunjavanje radnih mjesta koje su, kako tvrde, sistematizovana Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, te da je svaki oglas raspisan i sproveden u skladu sa zakonom.

Iako je Ministarstvo finansija odgovarajući na poslaničko pitanje Nikole Milovića (DPS) saopštilo da u Opštini radi 495 radnika, te da ih ima još hiljadu po opštinskim preduzećima, službama i ustanovama, potpredsjednica Opštine Jasna Dokić ustvrdila je da u opštinskoj administraciji radi 363 radnika na neodređeno vrijeme.

Podsjećamo, nakon što na internom oglasu nijesu od trenutno zaposlenih u Opštini Budva našli zaposlene koji bi mogli biti angažovani u Službi predsjednika Opštine Mila Božovića, gradska uprava raspisala je sredinom maja oglase za zaposlenje pet savjetnika ili savjetnica te poslovne sekretarke u kabinetu pritvorenog prvog čovjeka Budva.

Podsjećamo, interni oglas je bio raspisan polovinom aprila.

Epidemija zapošljavanja u susret izborima, obrazložena je time jer su sva radna mjesta predviđena sistematizacijom.

Podsjećamo, 1. maja raspisna je oglas za pet radnika – samostalne referentkinje ili referenta za administrativne poslove imovinsko pravne poslove u Sekretarijatu za pravnu zaštitu. Istog dana raspisan je oglas i zapošljavanje referent za investiciono održavanje, savjetnice/ka za poslove arhive, kao i samostalnog savjetnika/ce za trezor i javne nabavke u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu. Opština je 1. maja rapisala i oglase za zapošljavanje višeg referenta za administrativno-tehničke poslove u Sekretarijatu za društvene djelatnosti.

Podsjećamo, odmah nakon što su zakazani izbori za 26. maj, počelo je popunjavanje sistematizovanih radnih mjesta.

Tako su 29. marta objavljeni oglasi za za prijem devet radnika na neodređeno vrijeme. Raspisan je oglas za zaposlenje samostalnog referenta u pisarnici, Građanskom birou Opštine Budva. Istog dana raspisani su i oglasi za zaposlenje samostalnog savjetnika, referenta za prijem i distribuciju službene pošte, samostalnog savjetnika za utvrđivanje i evidenciju godišnjeg poreza na nepokretnosti, samostalnog referenta za promet nepokretnosti u Upravi lokalnih javnih prihoda Opštine Budva.

Takođe, oglas za popunjavanje upražnjenog radnog mjesta u Upravi lokalnih javnih prihoda raspisan je i za samostalnog referenta u arhivi, samostalnog referenta – pisarnica/Građanski biro, samostalnog savjetnika za utvrđivanje i evidenciju članskog doprinosa.

Za radno mjesto sekretara za zaštitu imovine prijavio se Đorđe Zenović, koji je tu funkciju obavaljao punih pet godina, a nakon što mu je prvog aprila prestao mandat administraciji Mila Božovića, mu nije produžila ugovor.

Za tu poziciju zaintereosvana je i Blanka Đurašević (kandidatkinja za odbornicu liste “Budva naš grad – Nikola Jovanović), koja je radila u kabinetu Božovića, a proteklo vrijeme je po ugovoru obavljala funkciju pomoćnice sekretara za zaštitu imovine.

Sekretarijat za lokalnu samoupravu zakazao je za četvrtak provjeru sposobnosti ova dva kandidata, koje će sprovesti Komisija za provjeru sposobnosti i obohvataće pisani test, provjeru posebnih vještina i intervju.

Zenović koji je na minulim izborima predvodio Demokrate, tokom obavljanja funkcije pomoćnika ostvario je izuzetne rezultate, što za vrijeme dok je na čelu tog opštinskog resora bio Nikola Plamenac, što kasnije, kada je Plamencu istekao mandat, a Opština nije izabrala novog sekretara.

Zapošljavanje u vrijeme kada su izbori raspisani u nekoj lokalnoj samoupravi, podsjećamo, jasno ograničava Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

“U državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave, organima lokalne uprave, javnim ustanovama i državnim fondovima, u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, mogu se izuzetno zaposliti lica na određeno vrijeme, odnosno zaključiti ugovor za obavljanje privremenih i povremenih poslova, radi obezbjeđivanja neometanog i redovnog odvijanja i funkcionisanja procesa rada tih organa, na osnovu odluke nadležnog organa ovih subjekata, samo ako je to predviđeno aktom o sistematizaciji radnih mjesta”, piše u članu 44 zakona.