Nastavak istrage incidenta u sali SO Ulcinj: Policija sad češlja listinge

Nastavak istrage incidenta u sali SO Ulcinj: Policija sad češlja listinge

Ulcinjsko tužilaštvo i dalje radi na otkrivanju počinilaca koji su u noći 29. maja bacili za sada nepoznate hemijske materije u sali Skupštine opštine Ulcinj i prekinuli vanredno zasjedanje lokalnog parlamenta.

“U vezi slučaja koji se dogodio u sali SO Ulcinj kada su upotrijebljene nepoznate hemijske supstance obavještavamo Vas da je zadnja dokazna radnja koja je preduzeta pribavljanje listinga komunikacija, i da je provođenje te dokazne radnje dostavljeno Upravi policije. Do sada nije dostavljen izvještaj Uprave policije”, rekli su “Vijestima” iz ulcinjskog tužilaštva kojim rukovodi tužilac Denis Zvrko .

Incident se dogodio 28. maja u kasnim noćnim satima, na vanrednoj sjednici SO, tokom rasprave o razrješenju tadašnjeg predsjednika Opštine Ulcinj Omera Bajraktarija (GP URA), kada su bačene nepoznate hemijske materije, što je izazvalo opšti metež u sali. U incidentu nije bilo povrijeđenih.

Zvrko je tada kazao “Vijestima” da službenici policije utvrđuju da li je u salu bačen suzavac, biber sprej ili neka druga supstanca. Prema preliminarnim rezultatima istrage nije upotrijebljen suzavac već neka druga hemijska materija.

Vanredna sjednica nastavljena je nešto kasnije, a Bajraktari je nakon ponoći razriješen dužnosti glasovima 20 prisutnih odbornika. Potom je nova skupštinska većina za predsjednika Opštine Ulcinj izabrala lidera Force Gencija Nimanbegua . Trvenja na ulcinjskoj političkoj pozornici počela su u aprilu, oko mjesec prije najavljene rotacije na mjestima predsjednika Opštine i Skupštine, koje su pokrivali Bajraktari i Ardijan Mavrić (Forca).

Vlast u Ulcinju formirale su nakon izbora 2022. godine koalicija “Za novi početak” (URA, DP, SD, SDP i AA) i Forca.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, ulcinjska bivša vladajuća većina sedmicama unazad postojala je samo na papiru, jer su URA i Albanska alternativa (AA) zaključile sporazum sa opozicionom Demokratskom unijom Albanaca (DUA) o ulasku te partije u vlast na lokalnom nivou. Spekulisalo se da je URA takvim potezom htjela da izbaci Forcu iz vlasti.

Na taj scenario nijesu pristale vladajuće DP, SD i SDP, pa je Forca sa njima i opozicionim DPS 13. maja zaključila sporazum o formiranju nove koalicije, koja će imati mandat do redovnih izbora početkom 2026.