Najskuplji krompir na svijetu košta 500 EURA  po kilogramu – Evo zbog čega je poseban

Najskuplji krompir na svijetu košta 500 EURA po kilogramu – Evo zbog čega je poseban

Jela od krompira postala su nezaobilazna u svakodnevnoj prehrani iz više razloga: krompir se lako uzgaja, urod mu je velik, zastupljen je u prehrani tokom čitave godine, zasitan je, može se jednostavno pripremiti i na najrazličitije načine i vrlo je jeftin.

Međutim, ova posljednja stavka se ne odnosi na krompir koji dolazi s malog francuskog ostrva Noirmoutiera, zapadno od Nantesa.

Mali žuti krompir s ovog ostrva najskuplji je na svijetu, a cijena im se penje i do 500 eura za kilogram, prenosi Klix.ba. Rastu samo u tlu zaljeva Biscay, bogatom mineralima, na komadiću zemlje koji miriše na okean i alge.

Krompiri bonote pomno se uzgajaju i još pažljivije beru na vrhuncu zrelosti u sKrumpiri bonnotte pomno se uzgajaju i još pažljivije beru na vrhuncu zrelosti u maju, a to traje tek tjedan dana. U to se vrijeme 2.500 berača okuplja u zoru i do zalaska sunca beru najskuplji krompir na svijetu. A to traje tek medjelju dana. U to se vrijeme 2.500 berača okuplja u zoru i do zalaska sunca beru najskuplji krumpir na svijetu.

Ručno vade krompir po krompir kako bi zlatni urod mogao zasjati na stolovima najboljih svjetskih restorana.

Ovaj najskuplji krumpir odlikuje se delikatnom limunastom aromom, miriše na orahe, a karakteristični su po slanom, mineralnom okusom koji još dugo ostaje na nepcu.

Koristi se za supe salate, kreme ili piree, ali kako god da se koristi – najvažnije je da se kora, koja čuva esenciju mora i tla, ne guli.

No francuska delikatesa ima ljutog protivnika. Britanski lanac supermarketa Tesco prije koju godinu počeo je komercijalizirati krompir prodajući ga ispod cijene od oko 2 eura po kilogramu.

Naime, krompir sličan ovome raste preko puta La Manchea, na britanskom teritoriju.