Najjeftiniji kvadrat stana u Podgorici 2.000 eura

Najjeftiniji kvadrat stana u Podgorici 2.000 eura

Prosječna cijena metra kvadratnog u novogradnji je prema Monstatu 1.820 eura, međutim ta cijena kada je Podgorica u pitanju odavno nije aktuelna. Gostujući u Bojama jutra TV Vijesti, Mile Grujić, predsjednik Udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala kazao je da za najjeftiniji kvadrat stana danas u glavnom gradu treba izdvojiti dvije hiljade eura.

„Stari aerodrom, Zabjelo, tamo je cijena oko dvije hiljade eura, vjerovatno ako se kupac pojavi sa gotovinom, ta cijena može biti nešto niža. Dio oko Central pointa, cijene su 2.400 eura i to stanova u izgradnji, takođe dio koji se radi iza Delte tamo je cijena oko 2.200, 2.300 eura. Nešto niže cijene imamo u Tološima, oko 2.000 i ispod može da se nađe po kvadratu, to su neki novi, manji objekti“, saopštio je Grujić.

Na pitanje da li je Vladin projekat „Velje brdo“ koji građanima nudi kvadrat po cijeni od hiljadu eura i završetak prvih stanova sredinom 2026. godine, ostvariv, Gujić ističe:

„Sredinom 2026. jako teško. Najava je bila da se radi urbanistički projekat. Od urbanističkog projekta do realizacije ima mnogo stvari da se uradi. Moramo imati u vidu da je tamo potpuno nerazvijena infrastruktura i da nam treba ogromna radna snaga da bi se to realizovalo. Što se tiče cijene, imamo informacije da je zemljište uglavnom u državnoj ili svojini Glavnog grada, nešto malo u privatnom vlasništvu što bi se eksproprijacijom relativno brzo završilo. Ulaganje po metru kvadratnom stanova tog tipa na današnji datum, po sadašnjim cijenama je otprilike nekih 800 eura po kvadratu. Moguće je, ali bih ja volio da je ovo stvarna priča, a ne politička.“