Nafta je pala na 7-mjesečni minimum zbog obnovljenih strahova od potražnje

Nafta je pala na 7-mjesečni minimum zbog obnovljenih strahova od potražnje

Cijene nafte pale su u srijedu za više od 1 dolar na najniži nivo od prije nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, jer su Covid-19 obuzdavali najvećeg uvoznika sirove nafte u Kini i očekivanja još povećanja kamatnih stopa podstakli su zabrinutost zbog globalne ekonomske recesije i pada potražnja za gorivom.

Fjučersi na naftu Brent pali su za 1,35 dolara, ili 1,5%, na 91,48 dolara po barelu do 04:20 GMT nakon pada od 3% na prethodnoj sesiji. Ugovor je dostigao najniži nivo od 91,35 dolara, što je najniži nivo od 18. februara.

Fjučers sirove nafte u zapadnom Teksasu je oslabio 1,55 dolara, ili 1,8%, na 85,33 dolara. Referentna vrednost je pala na najniži nivo od 85,17 dolara, što je najniži nivo od 26. januara.

Nafta je umanjila snažne dobitke ostvarene u ponedeljak nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovi saveznici, grupa poznata kao OPEK+, odlučili da smanje proizvodnju za 100.000 barela dnevno u oktobru.

„Ublažavanje smanjenja proizvodnje OPEK+ nije bilo tako teško s obzirom na listu globalnih ekonomskih izazova“, rekao je Edvard Moja, viši tržišni analitičar u OANDA, u belešci.

„Uprkos nekim podacima o američkim uslugama boljim od očekivanih, globalni rast uopšte ne izgleda dobro i to je problem za cijene sirove nafte.

Snažan američki dolar, agresivno povećanje kamatnih stopa, skok prinosa na obveznice i usporavanje rasta u Kini faktori su koji utiču na cene nafte, rekla je Tina Teng, analitičarka CMC Marketsa.

„Ukratko, tržišta fjučersa za naftu cene u „stagflaciji“ u globalnoj ekonomiji“, dodao je Teng.

Stroga kineska politika nulte COVID-19 držala je gradove kao što je Čengdu, sa 21,2 miliona ljudi, pod izolacijom, ograničavajući kretanje ljudi i potražnju za naftom kod drugog najvećeg potrošača na svijetu.

Izvoz i uvoz ove zemlje izgubili su zamah u avgustu, a rast značajno nije bio u prognozama. Uvoz sirove nafte je u avgustu pao za 9,4% u odnosu na godinu dana ranije, pokazali su carinski podaci u srijedu, pošto su zastoji u državnim rafinerijama i smanjeni poslovi u nezavisnim fabrikama usred slabih marži ograničili kupovinu.

Investitori takođe očekuju dalja povećanja kamatnih stopa kako bi obuzdali inflaciju. Očekuje se da će Evropska centralna banka naglo podići stope kada se sastane u četvrtak. Nakon sastanka ECB-a, 21. septembra uslediće sastanak Federalnih rezervi SAD.

Dolar je u sredu dostigao 24-godišnji maksimum u odnosu na jen i dostigao nove maksimume u odnosu na australijski i novozelandski dolar nakon što su američki ekonomski podaci učvrstili stav da će Federalne rezerve nastaviti agresivno pooštravanje politike. [nL1N30E024]

Međutim, izvesna podrška cijenama bila su očekivanja čvršćih zaliha nafte u Sjedinjenim Državama.

Očekuje se da će zalihe sirove nafte u SAD pasti četvrtu sjedmicu zaredom, opadajući za oko 733.000 barela u sjedmici do 2. septembra, pokazala je preliminarna anketa Rojtersa u utorak.

Zalihe sirove nafte u američkim strateškim rezervama nafte (SPR) pale su za 7,5 miliona barela u sedmici do 2. septembra na 442,5 miliona barela, što je najniži nivo od novembra 1984, prema podacima Ministarstva energetike.

Nedeljni izveštaji američkog inventara Američkog instituta za naftu i Uprave za energetske informacije biće objavljeni u sredu i četvrtak, dan kasnije nego obično, zbog državnog praznika u ponedeljak.