Na sat blokirali put Žabljak – Šavnik: Mještani traže da se izmjesti postojeća i ne dozvoli postavljanje nove betonjerke

Na sat blokirali put Žabljak – Šavnik: Mještani traže da se izmjesti postojeća i ne dozvoli postavljanje nove betonjerke

Mještani sela Kovačka dolina, naselja Zmajevci, Pejov do, Banovice i Prisoje danas su sat vremena blokirali put Žabljak -Šavnik, na izlasku iz grada, zahtijevajući od nadležnih u državi da izmjesti postojeća betonjerku i ne dozvoli postavljanje još jedne u blizini njihovih kuća i imanja.

„Zahtijevamo, da se odmah izmjesti postojeća betonjerka i ne dozvoli postavljanje još jedne, već da država i lokalna samouprava nađu zadovoljavajuće rješenje vlasnicima betonjerke“, kazao je predsjednik Mjesne zajednice Kovačka dolina Milorad Kovačević, koji je danas sa svojim komšijama od 14 do 15 časova protestovao na putu Žabljak -Šavnik.

Istakao je da je današnji protest bio skup upozorenja a da će njihovo dalje postupanje zavisiti od stava nadležnih po ovom pitanju.

Istakli su i da je zdravlje stanovnika Kavačke doline ugroženo radom betonjerke u vlasništvu firme Zeković kompani.

„Mi smo došli da izrazimo protest i da upozorimo lokalnu upravu i nadležne državne organe i institucije da ispuštuju Ustavom i drugim zakonskim propisima zagarantovana prava građana na zdravu životnu sredinu. Država je obavezna da čuva i unapređuje životnu sredinu. Više od deceniju stanovnicima Žabljaka po posebno stanovnicima sela Kovačka dolina posebno naseljima Zmajevci, Pejov do, Banovice i Prisoje vrši kontiuirano zagađenje životne sredine ugrožavanje zdravlja radom betonjerke. Riječju, život nam je postao nepodnošljiv“, kazao je Kovačević.

Tvrdi da je nadležni Sekretarijat opštine Žabljak dali saglasnost za postavljanje još jedne betonjerke u blizini postojeće.

„I pored niza ukazanih nepravilnosti i nezakonitih odluka pojedino Sekretarijati u lokalnoj upravi dali su saglasnost na postavljanje još jedne betonjerke u blizini već postojeće. Stoga postavljamo pitanje nadležnim ima li iko u Državi da bezakonju stane na put. U ime nas okupljenih kao i mnogo onih koji iz raznih razloga danas nijesu ovdje prisutni, a sve u cilju očuvanje zdravlja i zdrave životne sredine tražimo i zahtijevamo da se odmah postojeća betonjerka i ne dozvoli postavljanje još jedne, a država i lokalna samourpava nađu zadovoljavajuće rješenje vlasnicima istih. Napominjemo da je ovo skupo upozorenja a od nadležnih zavisi naše dalje postupanje“, kazao je Kovačević.