Na putu Berane-Kolašin u avgustu registrovano više od 191.000 vozila

Na putu Berane-Kolašin u avgustu registrovano više od 191.000 vozila

Automatski brojač saobraćaja, instaliran na putu Buča-Lubnice, u avgustu je registrovao prolazak 191,8 hiljada vozila na putnom pravcu Berane-Kolašin, saopšteno je iz Uprave za saobraćaj.

Iz Uprave su kazali da je kroz tu dionicu u prosjeku dnevno prolazilo 6,19 hiljada vozila.

„Najveća frekvencija saobraćaja evidentirana je uoči i tokom vikenda, a najviše je registrovano 4. avgusta i to 7,76 hiljada prolazaka. Tako visoka frekvencija saobraćaja u tom periodu bila je i očekivana, jer bio špic ljetnje turističke sezone“, navodi se u saopštenju Uprave.

Prema kategoriji vozila, dionicom je najviše prošlo putničkih automobila, 174,16 hiljada, što je 91 odsto ukupnog saobraćaja.

„Takođe, registrovali smo i prolazak teških teretnih vozila, njih 2,23 hiljade, kojima je, napominjemo, zabranjeno da koriste ovu saobraćajnicu. Zbog toga apelujemo na vozače da vode računa o tome i ne koriste ovaj putni pravac za prevoz tereta“, rekli su iz Uprave za saobraćaj.

Automatski brojač saobraćaja je u istom periodu prošle godine registrovao 42,22 hiljade vozila, odnosno prosječno 1,36 hiljada dnevno.

„Nakon otvaranja tunela Klisura došlo do povećanja frenkvencije saobraćaja, jer taj putni pravac znatno skraćuje vožnju od opština iz sjevernog dijela zemlje prema centralnom i južnom“, navodi se u saopštenju.

Uprava za saobraćaj je sa kolašinskom Opštinom preduzela aktivnosti koje se tiču postavljanja horizontalne i vertikalne signalizacije na dionici od Kolašina do Jezerina, kako bi se podigao nivo bezbjednosti saobraćaja.

„To je samo prvi korak, a u planu je rekonstrukcija dionice puta od Kolašina do Jezerina, kao o izgradnja obilaznice oko grada“, poručili su iz Uprave.

Oni su podsjetili da je automatski brojač od otvaranja saobraćaja na dionici Lubnice-Klisura-Jezerine 18. marta, registrovao prolazak ukupno 703,96 hiljada vozila.