MVP razmatra da više ne izdvaja 6.000 evra mjesečno za ambasadu u Beogradu

MVP razmatra da više ne izdvaja 6.000 evra mjesečno za ambasadu u Beogradu

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) razmatra preseljenje ambasade Crne Gore u Srbiji u vilu u naselju Savski venac, koja im je prije više godina ustupljena na korištenje bez plaćanja zakupa.

To su saopštili juče iz resora na čijem je čelu Ervin Ibrahimović , nakon što je list objavio da se diplomatsko predstavništvo Crne Gore nalazi u iznajmljenom objektu u Knez Mihailovoj ulici za koji država izdvaja više od 6.000 eura mjesečno, a ne u “svojoj” vili.

Državna revizorska institucija (DRI) je u svom izvještaju pozvala MVP da preispita opravdanost troškova koji se izdvajaju po osnovu zakupa, s obzirom na to da ambasada ima besplatan prostor.

Ibrahimovićev resor saopštio je da se u vili koja se nalazi u Čakorskoj ulici, u naselju Savski venac nalazi “Crnogorska kuća” kojom upravlja i koju koristi diplomatsko predstavništvo Crne Gore u Srbiji.

Ovaj objekat su 13. jula 2016. godine otvorili tadašnji predsjednici Crne Gore i Srbije Filip Vujanović i Tomislav Nikolić .

Kako dodaju, u “Crnogorskoj kući”, u okviru svojih redovnih aktivnosti, ambasada organizuje različite događaje sa ciljem promocije i zaštite crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta, obilježavanja državnih praznika, kao i aktivnosti na planu promocije investicionih, turističkih i drugih ekonomskih potencijala Crne Gore.

Osim toga, navode, objekat se koristi za aktivnosti koje diplomatsko predstavništvo realizuje u cilju jačanja saradnje i veza sa crnogorskom dijasporom u Srbiji.

“Aktuelno rukovodstvo MVP-a razmatra mogućnost preseljenja prostorija ambasade u navedeni objekat, sagledavajući sve potrebe i uslove za nesmetano funkcionisanje diplomatsko-konzularnog predstavništva i vodeći se preporukama DRI”, kazali su u odogovoru listu.

Iz DRI-a su uputili preporuku MVP da preispita opravdanost troškova koji se izdvajaju po osnovu zakupa, s obzirom na to da su, shodno ugovoru crnogorskog diplomatskog predstavništva u Srbiji i DIPOS-a d.o.o. Beograd, vila i dvorište ustupljeni isključivo za diplomatsko-konzularno predstavništvo, kulturno-informativni centar i rezidenciju ambasade.

Prije deset godina su predstavnici tadašnjeg Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore (MVPEI) i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije dogovorili se o besplatnom korišćenju objekata za smještaj ambasada.

Tom prilikom je dogovoreno da crnogorsko diplomatsko predstavništvo u Beogradu pređe u vilu u Čakorskoj, a srpsko u Podgorici u zgradu “Puteva” na Bulevaru Ivana Crnojevića gdje se i danas nalazi.

Ambasada Crne Gore se do tada nalazila u Domu sindikata, u prostorijama koje su joj bile dodijeljene na privremeno korištenje, jer je vila u kojoj se prvobitno nalazila vraćena originalnim vlasnicima.

Konsultacijama su, u ime ministarstava, prisustvovali tadašnji generalni sekretar crnogorskog MVPEI Predrag Stamatović , odnosno Ministarstva spoljnih poslova Srbije Marko Blagojević , tokom njegove zvanične posjete Crnoj Gori.

Osim njih, u dogovorima su učestvovali i tadašnji direktori Direkcije za imovinu Srbije, Jovan Vorkapić i Uprave za imovinu Crne Gore, Blažo Šaranović , ali i ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac , te zamjenik direktora DIPOS-a Đoko Krivokapić . Stamatović i Blagojević su tom prilikom obišli zgradu u kojoj je danas smještena Ambasada Republike Srbije u Podgorici.