MUP: Policajci pred penzijom moći će da nastave da RADE, oni koji su napustili UP mogu da se  VRATE

MUP: Policajci pred penzijom moći će da nastave da RADE, oni koji su napustili UP mogu da se VRATE

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Crne Gore, na predlog Vlade Crne Gore, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova, usvojen je, podsjećaju iz MUP-a, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima.

„Imajući u vidu da je jačanje kadrovskih kapaciteta jedan od ključnih prioriteta u svobuhvatnom reformskom procesu bezbjednosnog sektora, usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima stekli su se preduslovi da osnažimo policijske redove, posebno imajući u vidu višegodišnji problem nedostatka kadrova „, navode iz MUP-a.

Predloženi model zapošljavanja u Upravi policije u vanrednim okolnostima, kakva, kako navode, jeste trenutni nedostatak od 1.500 policijskih službenika, omogućiće mladim ljudima koji su obavili stručno osposobljavanje u Upravi policije ili u nekom od drugih organa obavještajno-bezbjednosnog sektora da dobiju priliku da rade na poslovima za koje su se školovali.

Tako, između ostalog, činimo dodatan napor da zaustavimo odlazak mladih iz Crne Gore I dajemo mogućnost da rade u interesu svoje države i građana.

Takođe, svi bivši policijski službenici koji su iz egzistencijalnih razloga u proteklim godinama napuštali Upravu policije, moći će da se prijave na javne oglase I zasnuju radni odnos u Upravi policije. Na taj način svojim znanjem i dugogodišnjim iskustvom daće veliki doprinos našoj zajedničkoj borbi, ne samo protiv kriminala i korupcije, već i borbi da svaki pojedinac u Crnoj Gori bude bezbjedan“, saopšteno je iz MUP-a.

Borbu za, kako navode iz MUP-a, bezbjedno društvo nastaviće i policijski službenici koji ispunjavaju ili će uskoro ispuniti uslove za penzionisanje po povlašćenim uslovima.

„Jer izmjene zakona propisuju i prolongiranje roka za ostvarivanje uslova za penziju po povlašćenim uslovima do 31.decembra 2028. godine. Izmjene i dopune krovnog zakona za Ministarstvo unutrašnjih poslova samo su jedan u nizu koraka koje menadžment preduzima u cilju unapređenja svih segmenata rada. Svjesni i drugih nedostataka trenutno važećeg Zakona o unutrašnjim poslovima već u septembru pristupiće se sveukupnoj analizi, a zatim i radu na novom zakonskom rješenju“ , zaključuju iz MUP-a.