Mugoša: DIK se priprema za izbore 11. juna, to je naša obaveza

Mugoša: DIK se priprema za izbore 11. juna, to je naša obaveza

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša izjavio je da se institucija na čijem je čelu priprema za parlamentarne izbore nezavisno od toga da li će oni biti poništeni ili ne.

Upitan da li su na pripremu DIK-a za izbore uticali navodi da će Skupština poništiti ukaz predsjednika Mila Đukanovića o održavanju izbora 11. juna, Mugoša je odgovorio da je DIK, odmah nakon što su izbori raspisani, počela sve pripreme izbora za taj datum.

On je podsjetio da je u roku od 72 sata DIK imala obavezu da utvrdi kalendar izbornih radnji kojim se definišu svi rokovi, prava i obaveze podnosilaca izbornih lista ali i drugih aktera izbornog procesa.

– Na sjednicama DIK-a mi smo se pripremali za predstojeći izborni proces, jer je to naša zakonska obaveza. Svi članovi DIK-a su, bez obzira na političku pripadnost bili jednoglasni da DIK treba da se priprema za izbore kao da se oni održavaju 11. juna – izjavio je Mugoša, a prenose mediji.

On je kazao da u tom dijelu nije postojala dilema, budući da je to pitanje poštovanja zakona od DIK-a.

Mugoša je objasnio da, osim tehničkih radnji, slijedi edukacija Opštinskih izbornih komisija (OIK) koje će raditi sa misijom OEBS-a u Crnoj Gori.