Morsko dobro da pripremi Luku Budva za prihvat brodova

Morsko dobro da pripremi Luku Budva za prihvat brodova

Javno preduzeće Morsko dobro ima rok do 28. juna da ispuni sve uslove kako bi linija Budva – Dubrovnik bila operativna i spremna za prihvat plovnih objekata i turista 29. juna, kako je ranije najavio premijer Milojko Spajić.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva dostavilo je ovom preduzeću akt, u kojem se u hitnom postupku traži preduzimanje aktivnosti koje se odnose na potrebna ulaganja u lučku infrastrukturu i suprastrukturu, kao i aktivnosti usmjerene na ispunjenje uslova neophodnih za odredivanje dijela Luke Budva za trgovačku luku namijenjenuza putnicki saobracaj, piše RTCG.

S tim u vezi, neophodno je odraditi sanaciju Luke Budva, urediti (privremene) objekte u funkciji upravne zgrade, carine i policije, nabaviti opremu kako bi se obezbijedili uslovi za pristanak i boravak brodova, odnosno uspostavljanje međunarodne brodske linije Budva – Dubrovnik.

Vlada Crne Gore je na telefonskoj sjednici, 20. maja, usvojila Informaciju kojom se Luka Budva daje na upravljanje Morskom dobru.

“Sporazum o predaji državine Luke Budva će, shodno Odluci, biti potpisan od strane Dukley Marina d.o.o Budva i Javnog preduzeća za upravijanje morskim dobrom Crne Gore. Prethodno je Vlada zadužila Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine da obrazuje komisiju za popis privremenih objekata u Luci Budva, kao i specijalizovane mehanizacije i opreme koja se nalazi u okviru Luke Budva za obavijanje djelatnosti nautičkog turizma”, saopštili su tada iz Vlade.