Montefarm potvrdio zabrinjavajuću informaciju: Crna Gora bez lijeka za održavanje trudnoće

Montefarm potvrdio zabrinjavajuću informaciju: Crna Gora bez lijeka za održavanje trudnoće

Crna Gora nema lijek za održavanje trudnoće, odnosno hormon progesteron koji je esencijalan u trudnoćama za održavanje endometrijuma (ploda).

Naime, progesteron se dodatno obezbjeđuje ženama koji imaju nizak nivo prirodno proizvedenog, u slučajevima kada se planira trudnoća, ili je ona uspješno začeta ali je rizična.

Ovaj hormon kolokvijalno se naziva i „zaštitnikom trudnoće“ ili „hormonom trudnoće“ jer sprječava imunološki sistem da odbaci plod u početku kada oplođena jajna ćelija predstavlja strano tijelo za organizam žene.

Ipak, crnogorsko zdravstvo ne raspolaže ovim jako važnim pomoćnikom u trudnoći, zbog čega se Anteni M obratilo više čitateljki koje su u procesu održavanja trudnoće, ali ovaj lijek ne mogu dobiti u državnim zdravstvenim institucijama, već u privatnim ordinacijama u kojima njegova cijena iznosi 15 eura po ampuli, dok bi ampula porgesterona u apotekama (u kojima ga trenutno nema) koštala oko 2 eura!

Motivisani željom da saznamo kada će trudnice u našoj državi biti raterećenije rizika od gubitka trudnoće, obratili smo se ZUACG MONTEFARM, od kojih smo dobili potvrdu da se trenutno nalazimo u zabrinjavajućoj situaciji.

„Progesteron depo amp.250mg GALENIKA AD trenutno su deficitarne kod dobavljača zbog problema u proizvodnji.

Imajući u vidu činjenicu da MONTEFARM nije uvoznk ljekova i medicinskih sredstava, već nabavku vrši u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, postupcima javne nabavke redovno su tražene neophodne količine lijeka Progesteron depo amp. Međutim, prema najavi ovlašćenog uvoznika još nemaju preciznu informaciju o očekivanom datumu isporuke.

Napominjemo da je do sada jedini registrovani u Crnoj Gori uvijek bio upravo lijek Progesteron depo amp. pomenutog proizvođača GALENIKA AD Beograd i prema njihovoj posljednjoj najavi očekuju u septembru preciznu informaciju o proizvodnji navedenog lijeka.“

Trudnicama koje pate od niske vrijednosti progesterona preostalo je da se nadaju da će u septembru dobiti informaciju da će lijek uskoro biti dostupan u Crnoj Gori, a do tada spremite debele novčanike ukoliko spadate u grupu visokorizičnih trudnica.