Mojkovac: OSI nailaze na svakodnevne blokade

Mojkovac: OSI nailaze na svakodnevne blokade

Na evidenciji Biroa rada u Mojkovcu je 227 osoba s invaliditetom (OSI), dok su samo 32 osobe radno angažovane.

Nezaposlenost je najveći problem OSI u toj opštini, konstatovano je u nacrtu Lokalnog akcionog plana (LAP) u oblasti invalidnosti. Teškoće s kojima se suočavaju OSI su još diskriminacija u pristupu objektima i površinama u javnoj upotrebi, nedovoljne servisne usluge, nepostojanje prilagođenog prevoza, nedovoljno informacija na Brajevom pismu,

“U Mojkovcu ne postoji dugoročno rješenje za zapošljavanje, već se OSI zapošljavaju preko projekata i javnih radova na kraći vremenski period, a samim tim ne mogu trajno da riješe svoja egzistencijalna pitanja. Jedan od problema je i što lokalna uprava i druge institucije ne zapošljavaju OSI, kako bi dali primjer poslodavcima iz privrednog sektora, čiji je odaziv za zapošljavanje takođe slab. S druge strane, OSI koje nijesu radno sposobne, nemaju dovoljnu podršku od institucija i servisa tako da su prepušteni porodicama i zatvoreni u kućama”, zaključak je iz nacrta LAP.

U nactu dokumenta podsjećaju da je, Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji, definisan kvotni sistem zapošljavanja, odnosno, obaveza poslodavca da zaposli određeni broj OSI u skladu sa ukupnim brojem zaposlenih. Ukoliko to ne učine, prema zakonu, poslodavci su dužni da uplate poseban doprinos za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI.

“I pored toga efekat u praksi još je manji od očekivanog… Saradnja lokalne uprave s poslodavcima nije na zavidnom nivou, nema sastanaka s poslodavcima, a NVO, organizacijama OSI koje zapošljavaju lica s invaliditetom, lokalna uprava ne pruža pomoć”, piše u nacrtu LAP-a.

U dokumentu je napravljena i detaljna analiza javnih objekata i površina (ne)pristupačnih OSI. Tako ta kategorija Mojkovčanki i Mojkovčana ne može, recimo, do apoteke, Fonda zdravstava, jednog dijela osnovne škole, policije, vrtića, Biroa rada, Komunalnog predueća, Turističke organizacije… Nepristupačni za OSI su gotovo svi mojkovački hoteli, hram Hristovog rođenja, pijaca, dva marketa, restorani…

Neobezbjeđivanje uslova za nesmetan pristup, kretanje, boravak i rad u objektima u javnoj upotrebi i u prostorima i površinama javne namjene OSI, podsjećaju autori LAP-a, smatra se diskriminacijom po osnovu invaliditeta. Jedan od zaključaka je da je neophodno podizanje nivoa svijesti u odnosu na OSI, koji je, konstatuju u dokumentu, sada na vrlo niskom nivou kod građanki i građana Mojkovca.