MJU: Servisi rade bez problema

MJU: Servisi rade bez problema

Globalni tehnološki kvar koji je nedavno paralisao brojne industrije počev od putne do finansija, nije pogodio korisnike i nije imao uticaja na servise koje pruža Ministarstvo javne uprave (MJU).

To su “Vijestima” kazali iz resora koji vodi Maraš Dukaj , dodajući i da to Ministarstvo, koje je i nadležno za mrežu državnih organa, ne koristi servise provajdera CrowdStrike, čije je ažuriranje softvera na Windows sistemima uzrokovalo prekid u radu servisa širom svijeta.

“Što se tiče mreže državnih organa koja su nadležnost Ministarstva javne uprave, želimo obavijestiti da nemamo nikakvih problema sa našim servisima trenutno i svi naši servisi rade i dostupni su javnosti. Redovno pratimo stanje naših mreža i sistema kako bismo osigurali njihovu stabilnost i pouzdanost. Zaposleni u direkciji za sistemsku infrastrukturu, informacionu-komunikacionu infrastrukturu i direkcije za informacionu bezbjednost (Vladin CIRT) uvijek su spremni da brzo reaguju na eventualne probleme i preduzimaju sve neophodne mjere kako bi održali kontinuitet u radu”, rekli su “Vijestima” iz MJU i dodali da, njihovi korisnici mogu nesmetano da koriste sve usluge koje pružaju, “bez ikakvih prekida ili poteškoća”.

Ažuriranje softvera globalne firme za sajber bezbjednost CrowdStrike u petak je izazvalo sistemske probleme koji su obustavili letove, primorali neke medije da obustave program, i ostavili korisnike bez pristupa uslugama kao što su zdravstvena zaštita ili bankarstvo.

Iz te firme saopštili su tada da njihov program “Falcon Sensor” ‘ruši’ Windowse (operativni sistem kompanije Microsoft), na način da se na računarima prikazuje “plavi ekran smrti”.

Toga dana, iz Centralne banke Crne Gore kazali su “Vijestima” da svi njihovi servisi nesmetano rade, a da su prisutni bili samo kratkoročni problemi u radu jedne banke, te da su ti problemi brzo otklonjeni.

“Vijesti” su pitanja uputile i kancelariji Microsofta u Crnoj Gori, ali oni nisu dostavili odgovor.

Iz centrale Microsofta saopštili su da je problem sa ažuriranjem CrowdStrike softvera pogodio 8,5 miliona uređaja koji rade na Windows sistemu. Iz kompanije su rekli i da je to manje od jednog procenta svih uređaja širom svijeta koje pokreće operativni sistem Microsofta.

I sistemi u državnoj upravi u Crnoj Gori mahom rade na Microsoft OS.