Mještani Ranče blokirali granični prelaz između Crne Gore i Srbije, traže novac za dio eksproprisanih imanja

Mještani Ranče blokirali granični prelaz između Crne Gore i Srbije, traže novac za dio eksproprisanih imanja

Desetak mještana sela Ranče, blokiralo je danas na kratko granični prelaz između Crne Gore i Srbije, jer ni nakon četiri godine od početka gradnje nisu naplatili novac za dio eksproprisanih imanja.

“Nama je onemogućeno da koristimo svoje parcele, čime nam je direktno pričinjena šteta, jer nemamo ekonomski interes da koristimo predmetne parcele koje su u postupku eksproprijacije jednim dijelom oduzete”, kazao je jedan od mještana.

Mještani Ranča tvrde da im još uvijek nije isplaćen novac za zemlju koja im je 2020. eksproprisana zbog gradnje novog graničnog prelaza.

”Prva procjena vrijednosti zemljišta bila je šest eura po metru kvadratnom. Na takvu cijenu smo se žalili drugostepenom organu, odnosno Ministarstvu finansija koje je donijelo odluku da se isplati 6,06 eura po kvadratu. Naravno, i ta cijena je preniska, pa smo se opet žalili. Mi smo tada ponudili realnu cijenu jer je tokom 2018. godine eksproprisano zemljište za proširenje magistralnog puta Pljevlja – Prijepolje po cijeni od 8,25 eura. U međuvremenu inflacija je i tu cijenu obesmislila ”, istakli su mještani.

Mještani su kazali da je inflacija “pojela novac koji treba da dobiju za, kako tvrde, uzurpirano zemljište.

Oni su podnijeli u međuvremenu tužbu Upravnom sudu, koje je poništilo rješenje Ministarstva finansija i vratilo prvostepenom organ postupak na ponovno odlučivanje.

“Prvostepeni organ Uprava za katastar i državnu imovinu je 2023 ponovo donijela isto rješenje kao 2021. Dakle, nisu uvažili ono što je Upravni sud naložio. Mi smo ponovo uložili žalbu Ministarstvu finansija, koje je opet poništilo rješenje prvostepenog organa. U utorak nimamo novu raspravo o ovom pitanju”, kazali su nezadovoljni mještani.

Mještani traže da se formira nova komisija i da se vještaci izjasne o novoj cijeni po kojoj će biti isplaćena eksproprisana imanja, kao što je naložio Upravni sud.

“Vidjećemo kakav će ishod biti u utorak, kada je zakazana nova rasprava u vezi eksproprijacije. Ako ne bude pomaka, opet ćemo organizovati proteste”, poručili su mještani sela Ranče.