Mitrović: Zgradu kuglane u Pljevljima trebalo sačuvati i renovirati, a ne porušiti

Mitrović: Zgradu kuglane u Pljevljima trebalo sačuvati i renovirati, a ne porušiti

Zgradu kuglane u Pljevljima, koju je prije par dana porušila Vojska Crne Gore trebalo je sačuvati i renovirati, smatra predsjednik Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović.

On kaže da je objekat kuglane, uz Dom Vojske porušen kako bi se spriječilo korišćenje opijata u tom objektu koji je bio ruiniran.

“Bespotrebnim rušenjem objekata, u ovom slučaju zgrade Kuglane sprečavaju korišćenje droga. A nikad se nije ovoliko droge prodavalo u Pljevljima. Ulična prodaja u ekspanziji, droga u tranzitu isto tako… Nikad veća i raznovrsnija ponuda nije bila, nikad jevtinija ni dostupnija.

„Drogu bukvalno prodaju kao na trafici, u svakom lokalu se šmrče po toaletima, šmrču i stariji ljudi…”, kazao je Mitrović

Smatra da je Vojska ovaj prostor trebalo da renovira i vrati u pređašnje stanje.

“Po njima je jevtinije da je sruše”, rekao je Mitrović.

Tvrdi i da je Vojska porušeni material neprospisno odložila u krugu kasarne Vladimir Knežević Volođa u Pljevljima.

Vojska je prije nekoliko dana porušila nekadašnja kuglanu, ljetnu binu i terasu nekadašnjeg restorana Doma vojske, na zahtjev građana i lokalne uprave jer se u tom zapuštenom prostoru okupljali maloljetnici.

Rušenje objekata obišao je i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, zajedno sa predsjednikom Opštine Pljevlja, Dariom Vranešom

“Ovi napušteni objekti, koje Vojska ne koristi dugo godina, postali su nebezbjedni i predstavljali su potencijalne probleme za stanovnike Pljevalja ali i narušavali estetsku sliku ovog grada, zbog čega je ministar odbrane, u saradnji sa lokalnom samoupravom, prepoznao neophodnosti njihovog uklanjanja i naložio preduzimanje konkretnih koraka”, navodi se u saopštenju MInistarstva odbrane.

General Lazarević je istakao da je ovo važan doprinos uređenju centra Pljevalja i unapređenju bezbjednosti građana.

“Uklanjanje nereprezentativnih objekata samo je jedan od koraka koje Vojska Crne Gore preduzima kako bi doprinijela sigurnijem životu građanki i građana. Ministarstvo odbrane i Vojska su otvoreni za saradnju u organizaciji edukativnih radionica, seminara i promociji zdravih stilova života i tu su da podrže svaku akciju lokalnih samouprava koje budu organizovane radi stvaranja zdravog ambijenta za odrastanje djece.

“Vojska Crne Gore je posvećena saradnji sa lokalnim vlastima u rješavanju ovakvih pitanja. Želimo da pokažemo odgovoran odnos i, prije svega, brzu reakciju ministra odbrane i nas iz Vojske ka apelima javnosti“, naglasio je general. Dodao je da se sa ovim na žalost ne rješavaju problemi sve prisutnije narkomanije i alkoholizma medju omladinom, i pozvao sve odrasle u Crnoj Gori da u ovom postupku prepoznaju molbu da se pomogne mladim ljudima.

“Nijesu djeca kriva što skoro nesmetano mogu da koriste droge, krivi su odrasli koji misle da to čine nečija drugo djeca i da ih zbog toga treba kažnjavati. Moramo se okrenuti oko sebe u porodici, u učionici, u kolektivu, na ulici i svuda i na svakom mjestu prepoznavati svoje dijete i posvećeno se suprotstaviti tom izazovu. Moramo te pojave nazvati pravim imenom i reći da se neka naša djeca drogiraju a ne da “uživaju opojna sredstva”, poručio je general Lazarević

Predsjednik opštine Pljevlja dr Dario Vraneš podsjetio je da su vojska i stari vojni objekti u našem gradu prisutni oko 140 godina i da se dosta tih objekata urušilo.

“Kada su napravljeni oni su bili na periferiji grada. Međutim, kako se širilo gradsko jezgro oni su sad praktično u centru grada. Razgovarali smo sa generalom Lazarevićem i njegovim saradnicima i odlučili da je najkorisnije da se ovi stari objekti zajedničkim radom lokalnih službi i Vojske poruše i za početak dovedu u nulto stanje”kazao je Vraneš.

Predsjednik opštine i gosti obišli su i objekat koji preduzeće „Lokalni putevi“ koristi kao garažu za svoja vozila.

“Ovaj dio nam je izuzetno urgentan. Ovi objekti su svi urušeni, a ono što je posebno značajno nama u opštini Pljevlja je da se ovdje napravi saobraćajnica kako bi 15 –ak kuća koje se nalaze iza ovog objekta dobilo jedan normalan prilaz”kazao je Vraneš.

Predsjednik Opštine izrazio je zahvalnost ministru odbrane Draganu Krapoviću za brzo reagovanje i takođe izrazio nadu da će već na sledećoj sjednici Vlade ovi objekti koji su u vlasništvu Vojske Crne Gore biti preneseni u vlasništvo opštini Pljevlja.