Mitropolit Joanikije: Aleksandar Nevski je u svoje vrijeme zaštitio ruski narod od zapadnih krstaša, vidimo da se slični izazovi ponavljaju i danas

Mitropolit Joanikije: Aleksandar Nevski je u svoje vrijeme zaštitio ruski narod od zapadnih krstaša, vidimo da se slični izazovi ponavljaju i danas

Povodom zavjetne slave Vasojevića – Aleksandrovdana, praznika Prenosa moštiju Svetog Aleksandra Nevskog, NJegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i Egzarh sveštenog Trona pećkog, g. Joanikije služio je jutros Svetu arhijerijsku liturgiju u crkvi Svetog arhangela Mihaila (Vasovoj crkvi) na Nožici u Lijevoj Rijeci.

Sasluživalo mu je sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske.

U liturgijskoj besjedi Mitropolit Joanikije je rekao da je od Gospoda Isusa Hrista dobro koje dobijam o na sveti m sabranjima.

„I zato su ona tako dragocjena. I zato ne idemo u crkvu kad krećemo na Svetu službu kao što idemo u kafanu ili na neki drugi skup bilo gdje. Kad idemo u crkvu treba da otvorimo svoja srca i svoje misli, i da zauzdamo svoj jezik da ne govorimo obične riječi, obične stvari, i svoj um da usmjerimo, ne na obične zemaljske stvari i interese nego da svoju pažnju na ovu Svetu službu, jer je Bog u preizobilnoj svojoj blagodati spreman da nas sve nagradi, da nas sve napoji, da nas sve preporodi“, rekao je on.

Dodao je da, nažalost, na to nijesmo spremni, osim jednoga maloga broja, maloga stada Hristovoga, a većina ljudi se dosta neodgovorno ponaša na svetim sabranjima.

„Pa i oni koji poste, koji se Bogu mole, i oni treba mnogo da paze kako pristupaju svetoj čaši, a i mi koji ovu Svetu službu služimo isto tako moramo da pazimo jer ničim mi nijesmo u prednosti, osim što nam je Bog dao da ovu Svetu službu služimo. Stoga moramo da imamo još mnogo veću odgovornost“, podsjetio je Vladika Joanikije.

Kazao je da je ovaj sabor nekad veći, nekad manji.

„Ali nije sve u broju. Koliko nas je god, ali da na njega dolazimo kako valja. To je ono što je najvažnije i što je Bogu najugodnije“, poručio je Mitropolit Joanikije.

Govoreći o Svetom blagovjernom Aleksandru Nevskom, Mitropolit Joanikije je rekao da je ovaj svetitelj kratko poživio u ovozemaljskom životu, ali i velika djela učinio.

„I kada govorimo o njegovim ratnim zaslugama, o njegovoj žrtvi za blagočestivi ruski narod i za svetinje i za svetu vjeru pravoslavnu treba da imamo prije svega na umu da je on bio čovjek duboke pobožnosti, da se nije oslanjao na svoju silu nego na silu Božju, kao što piše u njegovome žitiju. Jer, da se oslanjao na svoju silu, davno bi on bio zaboravljen. Silom se Božjom osnažio i ukrijepio i naoružao te mu je dala i hrabrost i mudrost i razum i spremnost da odgovori na teške izazove svog vremena i da povede svoj narod, da ga zaštiti i od zapadnih krstaša, koji su bili da pregaze Rusiju – a vidimo da ih je porazio nekoliko puta, i to žestoko. Vidimo da se slični izazovi ponavljaju i u naše vrijeme“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

On je pozvao vjerne da se mole Bogu da prekrati bratske međusobice, razdor i krvoproliće i da zavlada mir.

„I da Bog nispošlje svoju ljubav na tu blagosklovenu zemlju, da izmiri braću i ljude koji pripadaju jednoj vjeri i jednoj Crkvi“, poželio je Mitropolit Joanikije.

Kazao je da je Svetog Aleksandra Nevskog, zbog njegove ljubavi i žrtve, zbog njegove duboke pobožnosti i spremnosti da zaštiti svoj narod Bog toliko uzveličao i dao mu tu blagodat da sve nas zastupa, ne samo ruski narod.

„Evo i ovdje Vasovo pleme je nekoliko puta doživjelo veliku nebesku zaštitu i pokroviteljstvo Svetoga Aleksandra Nevskog, tako da je to ušlo i u naše pamćenje i u istoriju i u poeziju. I neka bude na pomoći i vama, draga braćo i sestre“, kazao je Mitropolit Joanikije.

Bratstvo Mujovića je potom za Mitropolita Joanikija, sveštenstvi i sabrani vjerni narod priredilo slavsku trpezu hrišćanske ljubavi.

Domaćinstvo za narednu godinu preuzeo je sveštenik Anđelko Boričić.