Ministarstvo zdravlja: Do kraja godine biće adaptirano još devet jedinica hitne pomoći

Ministarstvo zdravlja: Do kraja godine biće adaptirano još devet jedinica hitne pomoći

“Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Vuk Niković i direktor Uprave za kapitalne projekte Esmin Bećović dogovorili su početak adaptacije devet jedinica hitne medicinske pomoći”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kakos u istakli, posredstvom Uprave za kapitalne projekte, nakon raspisanog tendera, navodi se da je izabran izvođač radova za adaptaciju pet jedinica hitne pomoći u Beranama, Nikšiću, Budvi, Baru i Bijelom Polju.

“Jedinice će biti u potpunosti adaptirane i opremljene kompletnom novom medicinskom opremom, za šta su opredijeljena sredstva iz državnog budžeta. Vrijednost radova iznosi 762.300 evra sa PDV-om”, istakli su u saopštenju MZ.

Nakon završene tenderske procedure izabran je i izvođač radova za adaptaciji jedinica hitne medicinske pomoći u Pljevljima i Zeti.

“Ukupna vrijednost radova iznosiće 132.400,65 evra sa PDV-om. Sredstva su obezbijeđena iz kapitalnog budžeta Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore za 2024. godinu. Jedinica u Zeti će, zahvaljujući donaciji agencije TIKA, biti opremljena novom medicinskom opremom, dok je Opština Pljevlja donirala sredstva za laboratoriju u tom gradu. U opremanju jedinice u Pljevljima, pored sredstava iz Zavoda, sa donacijom će učestvovati i Elektroprivrede Crne Gore”, navode oni.

Iz MZ su kazali da će u toku naredne sedmice biti raspisana tanderska procedura za adaptaciju jedinica hitne medicinske pomoći u Tivtu i Kotoru. Vrijednost radova na ovim objektima, kako je precizirano, iznosi 146.900 evra sa PDV-om.

“U planu je i izrada Studije izvodljivosti za novu zgradu Zavoda za hitnu meeicinsku pomoć u Podgorici sa pratećim sadržajima, kao i nabavka sanitetskih terenskih vozila za ruralna područja”, dodaju iz resora.

“Ministar Šimun je zahvalio Upravi za kapitalne projekte i direktoru Baćoviću na posvećenom odnosu i saradnji koja za rezultat ima realizaciju i pokretanje nikada većeg broja projekata izuzetno važnih za zdravstveni sistem Crne Gore. On je istakao i kvalitetan menadžerski odnos direktora Zavoda, dr Vuka Nikovića, koji, kako je kazao, inovativnim pristupom i vizijom, kao i domaćinskim rukovođenjem doprinosi kvalitetnom razvoju ovog izuzetno važnog segmenta zdravstvene zaštite”, zaključuje se u saopštenju iz ovog ministarstva