Ministarstvo odbrane: Povećanje broja žena na rukovodnim pozicijama rezultat je podrške menadžmenta

Ministarstvo odbrane: Povećanje broja žena na rukovodnim pozicijama rezultat je podrške menadžmenta

Procenat žena na rukovodećim mjestima u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) prepolovljen je u odnosu na 2019. godinu (39,14 odsto) i na kraju 2022. iznosio je 19,5 odsto.

Iz Ministarstva odbrane ističu da je tokom četvorogodišnjeg sprovođenja ovog dokumenta i preduzimanja brojnih aktivnosti ka dostizanju ciljnih vrijednosti primjetan značajan napredak, posebno u dijelu povećanja zastupljenosti žena u bezbjednosnim institucijama i to sa 13 odsto na 56,76 odsto. To pokazuju podaci MO iz završnog izvještaja o realizaciji aktivnosti iz programa sprovođenja akcionog plana za primjenu rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1325 – Žene, mir i bezbjednost za period 2019–2022.

U izvještajnom periodu je za preko 100 odsto povećan procenat žena u strukturi profesionalnih vojnih lica, pa se sa početne vrijednosti od pet odsto došlo do 10,54 odsto. Uzimajući u obzir civilna lica, procenat žena u MO na kraju perioda predviđenog za sprovođenje dokumenta iznosio je 15,56 odsto.

“Kada je riječ o drugim institucijama bezbjednosti u Crnoj Gori, na kraju izvještajnog perioda, zastupljenost žena je 36 odsto u ANB-u, u UIKS-u 25 odsto, u MUP-u 60 odsto, u UP 13 odsto (MUP/UP – 30 odsto), u Upravi prihoda i carina 60,38 odsto, a u MO 55,9 odsto”, navodi se u izvještaju.

Na Policijskoj akademiji upisano 38,8 odsto žena 2021. godine

Do trenda rasta procenta žena na rukovodećim pozicijama došlo je u resoru odbrane, sa 43,24 na 56,76 odsto, i u Policijskoj akademiji, sa 47 na 52 odsto. U MUP-u je 2019. bilo 54 odsto žena na rukovodećim pozicijama, a kako je Uprava policije bila dio resora unutrašnjih poslova u trenutku izrade izvještaja, u njemu su za 2022. objavljeni objedinjeni podaci za MUP i UP, u kojima se navodi da procenat žena na upravljačkim mjestima iznosi osam odsto.

U Vojsci Crne Gore je znatno porastao broj žena na komandnim dužnostima – sa 12 na 32. Povećan je i procenat zastupljenosti žena u diplomatsko-konzularnim aktivnostima i pri stalnim misijama, pa je sa početnih 17,6 odsto na kraju izvještajnog perioda ovaj procenat povećan na 60 odsto.

“Povećanje broja žena na rukovodnim i komandnim pozicijama rezultat je podrške menadžmenta, odnosno pretpostavljenih, koji dosledno sprovode politike jednakih mogućnosti, postavljenja, odnosno raspoređivanja po zaslugama, i ohrabruju žene da se obrazuju, karijerno razvijaju i usavršavaju, učestvuju u mirovnim misijama i drugim aktivnostima od značaja, kako bi na osnovu stečenog iskustva zauzeli ove pozicije”, piše u dokumentu MO.