Ministarstvo odbrane o „Oluji“: Apokaliptične slike simbolizuju ishode svih ratova u bivšoj Jugoslaviji

Ministarstvo odbrane o „Oluji“: Apokaliptične slike simbolizuju ishode svih ratova u bivšoj Jugoslaviji

Svakog 4. avgusta nemoguće je ostati nijem na posljedice operacije „Oluja“, stradanja nedužnih ljudi, protjerivanja stanovništva i uništavanja njihove imovine, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane.

„Apokaliptične slike kolona ljudi koji napuštaju svoja ognjišta na jedan od najbolnijih načina simbolizuju ishode svih ratova u bivšoj Jugoslaviji. I stoga je važno da posebno danas, iz pijeteta prema svim žrtvama, ali i svakog narednog dana, govorimo o miru kao najuzvišenijoj vrijednosti na kojoj mora počivati budućnost našeg regiona ali i cijelog svijeta“, ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane na čijem je čelu Dragan Krapović.

Iz tog Vladinog resora su poručili da „posvećenost i predanost izgradnji dugoročnog mira predstavlja naš najveći dug prema svim nedužnim žrtvama ali i našu najveću obavezu prema našim potomcima“.

Četvrtog avgusta 1995. godine počela je hrvatska vojno-policijska operacija „Oluja“ čija se godišnjica u Srbiji obilježava kao Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe, a u Hrvatskoj kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Hrvatska vojno-policijska akcija „Oluja“ počela je napadom hrvatskih snaga na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

U toj akciji protjerano je između 200.000 i 250.000 Srba, a ubijeno je ili nestalo više od 2.000 ljudi.

Među žrtvama te akcije hrvatske vojske i policije su 553 žene, a 80 odsto njih je bilo starije od 60 godina.

U srpskoj javnosti o toj akciji se govori kao o najvećem etničkom čišćenju na teritoriji Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

U Hrvatskoj se kao državni praznik slavi 5. avgust, dan kada je akcija „Oluja“ završena ulaskom hrvatske vojske u gotovo napušten Knin i isticanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi.

Time su pod hrvatsku upravu vraćeni posljednji djelovi teritorije koje su držali pripadnici srpskih vojnih jedinica.