„Ministarstvo kulture i medija ne učestvuje u donošenju odluke o dobitnicima Trinaestojulske nagrade“

„Ministarstvo kulture i medija ne učestvuje u donošenju odluke o dobitnicima Trinaestojulske nagrade“

Ministarstvo kulture i medija ne učestvuje u predlaganju, izboru i donošenju odluke o dobitnicima Trinaestojulske nagrade, saopšteno je iz kabineta resorne ministarke Tamara Vujović.

„Podsjećamo javnost da Skupština Crne Gore, u skladu sa članom 19 Zakona o državnim nagradama, imenuje članove žirija za Trinaestojsku nagradu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je uloga Ministarstva kulture i medija u procesu dodjeljivanja Trinaestojulske nagrade „isključivo administrativne prirode za potrebe rada žirija“.

„U cilju blagovoremenog izvršavanja obaveza koje proističu iz Zakona o državnim nagradama Ministarstvo kulture i medija se obratilo Administrativnom odboru Skupštine Crne Gore radi imenovanja predsjednika i 6 članova Žirija aktima od 6.3.2024. i 24.4.2024. Administrativni odbor je na 13. Sjednici održanoj 25. 4. 2024. predložio Skupštini imenovanje Žirija za Trinaestojulsku nagradu. Na Petoj sjednici Prvog redovnog zasijedanja (šesti dan), 13. 5. 2024. održanoj u okviru tačke Izbori, imenovanja i razrješenja poslanici su usvojili i: Predlog odluke o imenovanju predsjednika i šest članova Žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade. Odluka o imenovanju Žirija je objavljena 16. 5. u Službenom listu CG. Dana, 27. juna 2024. godine, održana je sjednica Žirija na kojoj je donešena Odluka o dobitnicima nagrada“, zaključuje se u saopštenju.