Milošević: Kotor se pretvorio u mašineriju za sticanje novca

Milošević: Kotor se pretvorio u mašineriju za sticanje novca

Hrvati se vraćaju tamo gdje im je i mjesto, u kotorsku Skupštinu, te će nastaviti da čuvaju svoju istoriju, svoj jezik, svoju tradiciju i svoju kulturu, poručeno je sinoć na centralnoj konvenciji Liste “HGI na bedemu mediteranske Crne Gore”, saopšteno je iz Hrvatske građanske inicijative.

“Pred nama su izuzetno značajni lokalni izbori u Kotoru na kojima se bira vlast za četvorogodišnje razdoblje. Sigurna sam da će Kotorani prepoznati tko što nudi. Hrvatska građanska inicijativa ima doslijedan politički pravac i s nama znate što možete očekivati”, poručila je predsjednica OO Kotor i članica Predsjedništva HGI, Ljiljana Velić.

Književnik i publicista Božidar Proročić, kazao je da je na bedemu mediteranske Crne Gore ispisana poruka ljubavi, mira i suživota, ali i, kako je istakao, “odlučne borbe za očuvanje hrvatskog imena, jezika, običaja, tradicije i kulture, pomorci, vlastela, slikari, kipari, svještenici svi su oni utkali dio svoje hrvatske duše u ovaj najljepši dio Jadrana, u Boku Kotorsku, ostavivši neizbrisiv trag u hrvatskoj baštini”, poručivši za kraj “da su vječne Hrvatska i Crna Gora!”

Petra Petrović, članica Foruma mladih HGI pozvala je sve mlade da se vrate u svoj Kotor i da u nedjelju glas mladih mora biti jasan, jer mladi stoje na bedemu mediteranske Crne Gore.

“Hrvati Kotora su stoljećima bili graditelji ovog grada i čuvari njegove kulture”, poručila je članica Središnjeg odbora HGI, Irena Grandis.

Ovi su izbori, kako je kazala Grandis, trenutak da pokažu snagu hrvatske zajednice i jedinstvo.

“Vjerujemo da naš doprinos Kotoru nije samo stvar prošlosti. Na ovim izborima birajmo tako da naš glas bude prisutan tamo gdje se odlučuje. Vrijeme je da se u kotorskom Parlamentu ponovo čuje glas hrvatske zajednice!”, dodala je ona.

Studentkinja Antonija Bijelić, istakla je važnost predstojećih lokalnih izbora u Kotoru, naglašavajući da je HGI jedina stranka sa hrvatskim predznakom u Kotoru te da rezultat utakmice zavisi od svih njih, njihovih porodica i prijatelja. HGI će se, kaže Antonija, zalagati za rješavanje problema mladih, ali i svih stanovnika Kotora. Od očuvanja hrvatskog identiteta do zalaganja da Kotor bude autentična turistička destinacija.

“Imamo rješenje kako preći, kako doći do našeg cilja. A to je, vjerujte mi, zajedno, samo zajedno i opet zajedno!”, istakao je predsjednik HGD-a, admiral Bokeljske mornarice i član Kuće slavnih, Mirko Vičević. “Biće hrvatski glas ponovo onamo gdje mu je mjesto”, poručuje Vičević i poziva sve porodice da pozovu sve svoje članove i da podrže Hrvatsku građansku inicijativu kako bi došli do svog cilja.

Nositeljka liste Dijana Milošević, na samom početku obraćanja podsjetila je da je Crna Gora njihova zemlja, da je Kotor njihov dom, ali da je Kotor danas ranjen, izmučen i preobražen.

“Kotor se pretvorio u mašineriju za stjecanje novca. Kotor mora bolje, a Kotor može bolje jedino ako njegovi građani uzdignu glavu i donesu mu to “bolje”. Samo pruženim rukama u zajedništvu možemo nastaviti graditi naše fortece u jedan snažan osnov opstanka ovog grada i njegovih građana. Tradicija je snaga jednog naroda i uvijet njegovog opstanka. Kad kultura naroda pada u zaborav tada i narod nestaje. Ne smijemo dozvoliti da se to desi i našem gradu”, poručuje Milošević.

Na samom kraju centralne konvencije publici se obratio predsjednik stranke Adrijan Vuksanović, koji je zahvalio svim prisutnima i rekao da je HGI blizu cilja da se vrati gdje mu je mjesto te podsjetio da su četiri godine van kotorske Skupštine.

“Više se nikada neće desiti da se hrvatski glas ne čuje u kotorskom Parlamentu, jer dok zvone zvona katedrale sv Tripuna do tada ćemo mi biti ovdje i naš glas će se čuti u kotorskom Parlamentu, glas koji je za dobro i Hrvata i svih dobronamjernih građana i Kotora i Crne Gore”, kazao je Vuksanović.

On je dodao da je ponosan na to što tako mala zajednica pokazuje takav vitalitet te da ima povjerenje u HGI i politiku koju sprovode jer je ona za opšte dobro.

“HGI na bedemu mediteranske Crne Gore. Nema bedema bez kamena, a naš kamen je kamen katedrale sv Tripuna, naš kamen je kamen Gospe od Škrpjela, naš kamen je kamen zidina starog grada,naš kamen je ovdje od stoljeća sedmog. I nema bedema bez ljudi, a Hrvatska građanska inicijativa je izraz čežnje nebrojenih generacija koje su podnosile žrtvu zbog hrvatskog imena. I mi danas glasno govorimo ono što su drugi morali šutjet i zbog čega su trpjeli. Ali ne čini svaki kamen bedem, samo postojan i čvrst kamen može biti dio bedema. Mi smo pokazali da imamo i snagu i postojanost”, poručio je on.

Vuksanović je dodao da nema toga što im se može ponuditi da prihvate, a da će pogaziti temeljne vrijednosti hrvatskog naroda i države Crne Gore.

“Naša politika je inkluzivna. Ona je široka. Mi nastupamo iz svoje hrvatske perspektive ali smo pokazali da politika koju mi predstavljamo je ona najbolja za državu u kojoj živimo i zbog toga smo to sabrali kroz jednu misao da ćemo se zalagati za očuvanje nacionalnog imena i jačanje državnog subjektiviteta Crne Gore”, zaključuje Vuksanović.