Milatović: Pružićemo mogućnosti da djeca ne žive u siromaštvu

Milatović: Pružićemo mogućnosti da djeca ne žive u siromaštvu

Obilježavanje 75. godišnjice od usvajanje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima bila je centralna tema ceremonije obilježavanja Dana Ujedinjenih nacija čiji su domaćini bili Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Piter Lundberg.

Predsjednik Crne Gore je poručio da su ljudska prava osnov svakog inkluzivnog, pravednog i demokratskog društva. On je ocijenio da je država napravila značajan napredak u vrjednovanju i promovisanju tih prava, ali da pred njom i dalje stoje izazovi u oblastima diskriminacije, nasilja i nejednakosti. Posebno je istakao temu prava i položaja djece u Crnoj Gori.

„Na 75. godišnjicu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, želim da skrenem pažnju na porodice koje nemaju jednake mogućnosti, gdje su djeca izložena siromaštvu, nasilju i nemaju pristup obrazovanju. Zvanična statistika kaže da skoro svako treće dijete u Crnoj Gori živi u siromaštvu, a taj broj je još i veći kod višečlanih porodica i u pojedinim regionima naše zemlje. Moja poruka je jasna: neophodno je da pružimo jednake mogućnosti svakom djetetu kako nijedno ne bi živjelo u siromaštvu“, poručio je predsjednik Milatović.

Posebno je istakao temu prava i položaja djece u Crnoj Gori.

Rezidentni koordinator UN u Crnoj Gori Piter Lundberg kazao je da „uprkos sve većim napadima na ljudska prava kojima svjedočimo, Univerzalna deklaracija može biti naša glavna nada i smjernica u nastojanju da se suočimo sa uzrocima i spriječimo da se ti izazovi pretvore u nešto gore, poput sukoba i rata“.

„Poštovanje Deklaracije i njenih trideset članova pomoći će nam da izgradimo društva koja su inkluzivna, u kojima svi ljudi – bez diskriminacije – imaju pristup jednakim mogućnostima da razviju svoj puni potencijal“, zaključio je Lundberg.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 1948. godine Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, čime su države članice definisale opšte viđenje prava garantovanih svim ljudima svijeta. Deklaracija nije pravno obavezujući akt, ali su njeni članovi kroz brojne međunarodne instrumente i konvencije ugrađeni u ustave i zakone zemalja članica Ujedinjenih nacija.

Dan Ujedinjenih nacija tradicionalno se obilježava širom svijeta u znak sjećanja na 24. oktobar 1945. godinekada je na snagu stupila Povelja Ujedinjenih nacija. Ratifikacijom tog dokumenta zvanično su osnovane Ujedinjene nacije čiji su glavni ciljevi uspostavljanje mira i bezbjednosti, podrška razvoju i društvenom progresu i zaštita ljudskih prava. Ujedinjene nacije su osnovali lideri 51 države a svjetska organizacija danasbroji 193 zemlje članice.

Crna Gora postala je članica Ujedinjenih nacija u junu 2006. godine, kao 192. članica organizacije.