Međunarodni festival lutkarstva: Osam predstava iz šest zemalja u Podgorici, četiri predstave na sjeveru

Međunarodni festival lutkarstva: Osam predstava iz šest zemalja u Podgorici, četiri predstave na sjeveru

Jedanaesti međunarodni festival lutkarstva Podgorica – Crna Gora 2024 koji će se održavati u periodu od 4. do 8. septembra 2024, u KIC-u „Budo Tomović”, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta ove godine će ugostiti lutkarska pozorišta iz šest zemalja: Španije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Crne Gore. Predstave će se, osim u Podgorici, igrati u još četiri grada na sjeveru Crne Gore: u Andrijevici, Plavu, Mojkovcu i na Žabljaku.

Program u Podgorici počinje u srijedu, 4. septembra. Na programu prvog dana Festivala je predstava „Jan Bibijan” (7+, 55 min), koju će u terminu od 20 sati izvesti Pozorište za decu i mlade – Kragujevac, iz Srbije, u Velikoj sali KIC-a.

Drugog dana Festivala, u četvrtak, 5. septembra, na programu je predstava „Stara planina” (8+, 40 min), Pozorišta za decu i mlade Kragujevac, iz Srbije. Predstava će biti izvedena u dva termina, od 18 i od 20 sati, u Velikoj sali KIC-a. Broj mjesta za gledaoce za ovu predstavu je ograničen na 100.

Trećeg dana Festivala, u petak, 6. septembra, na programu su dvije prestave. U terminima od 10 i od 12 sati biće izvedena predstava „Bilo jednom jedno jaje” (3+, 35 min), Pozorišta lutaka u Mostaru, iz Bosne i Hercegovine. U terminima od 18 i od 20 sati na programu je predstava „Tarzan, gospodar džungle” (5+, 55 min), Gradskog pozorišta Podgorica. Obje predstave će biti izvedene u velikoj sali KIC-a.

Četvrtog dana Festivala, u subotu, 7. septembra, na programu su dvije predstave. U terminima od 10 i od 12 sati biće izvedena predstava „Neka nova Crvenkapa” (3+, 35 min), Pozorišta za decu i mlade Merlin iz Temišvara, Rumunija. Predstava će se izvoditi na srpskom jeziku. U terminima od 18 i od 20 sati na programu je predstava „Bajka o ribaru i ribici” (7+, 40 min), Pozorišta lutaka Niš, Srbija. Obje predstave će biti izvedene u Velikoj sali KIC-a.

Petog dana Festivala, u nedjelju, 8 septembra, na programu su takođe dvije predstave. U terminima od 10 i od 12 sati biće izvedena predstava „Bebi – sfera” (0+, 30 min), Abun teatra iz Vitoria-Gasteiza, iz Španije. Predstava nema tekst, a broj mjesta za gledaoce za ovu predstavu je ograničen na 100. U terminu od 18 sati na programu je predstava „Sretna kućica” (3+, 35 min), Gradskog kazališta lutaka Rijeka, iz Hrvatske. Ova predstava će biti izvedena i odmah nakon proglašenja pobjednika Festivala, koje je zakazano za 20 sati, u Velikoj sali KIC-a.

Karte za sve predstave koje će biti igrane u Podgorici moći će da se kupe od 2. septembra (ponedjeljak), na biletarnici KIC-a, u terminu od 9 do 20 sati.

Festivalski program na sjeveru Crne Gore biće organizovan 4. i 5. septembra. Ove godine Festival gostuje na Žabljaku, u Andrijevici, Plavu i Mojkovcu.

Na Žabljaku će 4. septembra, u 12 sati, u Centru za kulturu Žabljak, biti izvedena predstava „Bebi – sfera” (0+, 30 min), Abun teatra iz Vitoria-Gasteiza, iz Španije.

Istog dana u Andrijevici će, u Centru za kulturu i sport „Mihailo Lalić”, u terminu od 12 sati, biti izvedena predstava „Patkica Žutkica“ (2+, 35 min), Pozorišta lutaka Niš, Srbija.

Istog dana Festival će gostovati i u Plavu. U Centru za kulturu „Husein Bašić“, u terminu od 12 sati, biće izvedena predstava „Neka nova Crvenkapa” (3+, 35 min), Pozorišta za decu i mlade Merlin iz Temišvara, Rumunija. Predstava će se igrati na srpskom jeziku.

U Mojkovcu će Festival gostovati u četvrtak, 5. septembra. U Centru za kulturu „Nenad Rakoćević“, u terminu od 12 sati biće izvedena predstava „Bilo jednom jedno jaje” (3+, 35 min), Pozorišta lutaka u Mostaru, Bosna i Hercegovina.

Ulaz na sve predstave koje se u okviru Festivala igraju na sjeveru Crne Gore je besplatan, a ulaznice će biti dostupne sat vremena prije početaka predstava, na biletarnicama centara za kulturu.

Jedanaesti međunarodni festival lutkarstva se održava uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore, Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica, KIC-a Budo Tomović, te ostalih sponzora, donatora i prijatelja.

Festival je takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati međunarodni stručni žiri, ali i dječji žiri sastavljen od podgoričkih osnovaca.