Mbape, Real Madrid kritikovali jsu francuskog fudbalskog predsjednika zbog „nepoštovanja“ Zidana

Mbape, Real Madrid kritikovali jsu francuskog fudbalskog predsjednika zbog „nepoštovanja“ Zidana

Francuski fudbaler Kilijan Mbape i Real Madrid dali su podršku Zinedinu Zidanu nakon što je predsednik Fudbalskog saveza (FFF) Noel Le Graet rekao da se neće javiti na telefon ako ga bivši vezista pozove da razgovara o treniranju reprezentacije. tim.

FFF je u subotu najavio produženje ugovora sa glavnim trenerom Didijeom Dešanom nakon što je Francusku odveo u drugo uzastopno finale Svetskog prvenstva, gde su prošlog meseca izgubili od Argentine na penale u Kataru. Zidan je ranije bio favorit za naslednika Dešana.

Na pitanje da li bi Zidan, pobednik Svetskog prvenstva sa Francuskom 1998. godine i nacionalna ikona, sada umesto njega upravljao reprezentacijom Brazila, Le Gre je rekao za RMC: „Baš me briga, može da ide gde god želi.

„Znam dobro da je Zidan uvek bio na radaru. Imao je mnogo pristalica, neki su čekali Dešanov odlazak… Ali ko može da Dešanu ozbiljno zameri? Niko.

„On (Zidan) radi šta hoće, to se mene ne tiče. Nikada ga nisam sreo, nikada nismo razmišljali da se rastajemo sa Didijeom. Može da ide gde hoće, u klub… Ako bi Zidan pokušao da kontaktira ja? Svakako da ne, ne bih ni telefon podigao.“

Zidan je bio prvi trener koji je tri puta zaredom osvojio Ligu šampiona dok je bio na čelu Real Madrida.

Ovaj 50-godišnjak, koji je sa Francuskom osvojio i Evropsko prvenstvo 2000. u blistavoj igračkoj karijeri, trenutno je bez posla nakon što je prošle godine napustio ulogu u španskom klubu.

Zidan je Francuska, mi ne ne poštujemo legendu na taj način“, rekao je Mbape na Tviteru nakon emitovanja Le Graetovog intervjua.

Rojters je kontaktirao FFF za komentar.

Le Gre je otpustio Zidana kao potencijalnog naslednika Dešana dve godine nakon što je podržao bivšeg vezistu da preuzme uzde ako bude dostupan.

Ovaj 81-godišnji zvaničnik je takođe izazvao gnev Real Madrida koji je njegove komentare opisao kao „žalosne“. Osim što je trenirao Real, Zidan je proveo i pet sezona kao igrač u klubu LaLiga gde je osvojio ligu i Ligu šampiona.

„Ove primedbe pokazuju nedostatak poštovanja prema jednoj od najcenjenijih ličnosti fudbalskih navijača širom sveta i naš klub čeka hitnu ispravku“, saopštio je Real Madrid.

„Izjave predsednika Francuske fudbalske federacije su neprikladne za nekoga ko ima takvu reprezentaciju i same po sebi su neprikladne.

Francuska ministarka sporta Amelie Oudea-Castera bila je jedna od mnogih političarki koje su reagovale na Le Graetove komentare, rekavši da je predsednik „najveće sportske federacije“ zemlje prešao granicu.

„Još više nedodirljivih komentara i povrh toga sramnog nedostatka poštovanja, koji nas sve boli, prema legendi fudbala i sporta“, napisala je ona na Tviteru.

Francuski političar Pijer-Aleksandre Anglade takođe je zatražio izvinjenje od Le Graeta, rekavši na Tviteru: „Zidan je spomenik francuskog fudbala i sporta. Ličnost koju vole svi Francuzi… Naš fudbal zaslužuje bolje od toga“.