Lutovac: Dosadašnje reforme u pravosuđu nijesu bile dovoljne da zaživi pravna država

Lutovac: Dosadašnje reforme u pravosuđu nijesu bile dovoljne da zaživi pravna država

Da do sada preduzete reforme u pravosuđu nijesu bile dovoljne da zaživi pravna država, ocjenjuje advokat Branislav Lutovac . Stoga poručuje da je krajnji trenutak za suštinske promjene.

„Po mom mišljenju, pravosuđe je toliko kontaminirano da su neophodne radikalne promjene, a po tim mislim da je neophodan veting i to ne samo u sudstvu, već i u tužilaštvu i organima bezbjednosti, jer jedino na taj način ćemo odvojiti žito od kukulja“, istakao je Lutovac.

A kako zbog uvođenja vetinga ne bi došlo do zastoja u pravosuđu, Lutovac predlaže da se taj institut sprovodi etapno. Navodi i primjer albanskog pravosuđa, koji pokazuje da je odmah nakon stupanja na snagu vetinga 40% nosilaca sudskih funkcija samoinicijativno podnijelo ostavke.

„Odstranjenje onog dijela nosilaca pravosudnih funkcija, koji brukaju takvu jednu važnu i uzvišenu profesiju, bio bi pogodak u srce pravde, što bi konačno dovelo da i Crna Gora izađe iz ovog pravnog galimatijasa i krene putem stabilnih demokratija. Da li ćemo u tome uspjeti, samo od nas zavisi“, kazao je Lutovac.