Luka Bar: Kreditno se zadužili dva miliona eura za skladište plaćeno 1,2 miliona

Luka Bar: Kreditno se zadužili dva miliona eura za skladište plaćeno 1,2 miliona

Državno preduzeće Luka Bar kreditno se zadužila u novembru prošle godine 2.000 000 eura, po kamatnoj stopi od 4,69 odsto za izgradnju skladišta koje je plaćeno 1, 2 miliona eura.

Gdje je utrošen ostatak novca iz kreditnog zaduženja čije rate prema navodima čelnika AD Luka Bar još nisu prispjele na plaćanje, kako se razvija državo preduzeće?

Poslanik Demokrata Momčilo Leković objavio je prvi informaciju na društvenim mrežama- Nakon 30 godina „Luka Bar“ AD je izgradila prvo montažno/demontažno skladište, površine 4.500 m². Vrijednost investicije iznosi 1,2 miliona eura bez PDV-a, a skladište je predviđeno za pretovar i skladištenje generalnih i rasutih tereta.

“Za razliku od perioda stagnacije i rasipništva, Luka Bar danas ulaže u svoju budućnost i razvija se”, naveo je Leković.

Podsjetimo, prije 10 mjeseci menadžment AD Luka Bar zadužio se kreditno za 2.000.000 eura kod NLB banke. Iz Odbora direktora tada su Primorskom portalu potvrdili da je potpisan Ugovor o kreditu, a sredstva su namjenjena ne za potrošnju, nego za investiciju.

Ugovor o kreditu na iznos od dva miliona eura potpisao je izvršni director AD Luka Bar Ilija Pješčić. Fiksna kamatna stopa je 4,69 odstom, sa rokom otplate od 72 mjeseca i grejs periodom od godinu dana.

Hipoteka je stavljena na pomoćnu zgradu Luke Bar 6.429 m2 u korist NLB banke radi obezbjeđivanja potraživanju po osnovu Ugovora o kreditu.

Iz Luke Bar u novembru 2023. su za Primorski portal objasnili da je u pitanju investiciono zaduženje.

“Novac će biti investiran za izgradnju skladišta. Jedan od najvažnijih partnera Luke Bar tražio je zatvoreno skladite. Inače, u Luci Bar imamo problem sa skladištenim prostorom. Na godišnjem nivou Luka Bar plaća oko million eura za zakupe skladišta. Novo skladište će djelimično da podmiri potrebe”, kazao je tada aktuelni predsjednik Odbora direktora AD Luka Bar Darko Pekić.

Na pitanje Primorskog portala zašto se Luka Bar zadužila prije okončanog tendera s obzirom da kredit nije jeftin, čelnici Luke Bar su odgovorili: “Sredstva smo oročili dok ne budu okončane tenderske procedure”.

Iz državnog preduzeća do danas nisu objasnili javnosti po kojoj kamatnoj stopi su bila oročena 2 miliona eura.

Iako iz Luke navode da su “za Luku dragocjene informacije” objavljene na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram, Linkedin i Youtube, kao i web sajt, za sada ova informacija nije podijeljena sa građanima Crne Gore.

Aktuelni predsjednik OD Luka Bar A.D. Dušan Masoničić za Primorski portal potvrdio je da je izgradnja 4500m2 montažno- demontažnog skladista koštala 1.2 mil bez PDVa.

“Konstrukcija ovog skladišta je od čelika, pod od ferobetona, dok je pokrov izrađen od najkvalitetnije cerade. Projektovano je da može izdržati udare vjetra do 150km/h. Platno i čelična konstrukcija imaju višegodišnju garanciju. Ostatak od 800.000 eura je utrošen za nabavku neophodne horizontalne i vertikalne mehanizacije o čemu je Luka već izvijestila javnost preko svog portala. Do kraja godine Luka Bar će imati već 50 odsto povrata investicije kroz novi posao koji je dogovoren. Prihod od novog posla, koji je upotreba skladišta omogućila je 620.000 eura, stoga je benefite izgradnje skladišta lako izračunati. Ovo skladište ima visinu i manipulativni prostor kao i klasična lučka skladišta, te isto predstavlja značajan resurs koji će Luka Bar u narednom periodu koristiti u punom kapacitetu”, kazao je Masoničić.

Podsjetimo, krajem jula iz menadžmenta AD “Luka Bar“ su naveli da su realizovali nabavku nove opreme kako bi dodatno unaprijedila svoje operativne kapacitete i efikasnost.

“U sklopu investicije ukupne vrijednosti od 1.248.000,00 eura, nabavljeni su: material handler – Sennebogen, osam kiper poluprikolica – MEGA, utovarivač – HYUNDAI. Ova moderna oprema omogućiće i doprinijeće unapređenju brzine i pouzdanosti rukovanja teretom, što u krajnjem doprinosi povećanju produktivnosti i zadovoljstvu naših poslovnih partnera”, naveli su krajem sedmog mjeseca iz Luke Bar.

Na portalu Luke Bar nema informacije u šta je konkretno uloženo pomenutih 800.000 eura.