Ljumović: Vlada svjesno gurnula naše vinare u SIVU ZONU poslovanja

Ljumović: Vlada svjesno gurnula naše vinare u SIVU ZONU poslovanja

Vlada Crne Gore je svjesno gurnula naše vinare u sivu zonu poslovanja usvajanjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, ocijenio je potpredsjednik Liberalne partije i predstavnik Evropskog saveza Aleksandar Ljumović.

Rješenjem koje je usvojeno bez javne rasprave i konsultacija sa crnogorskim vinogradarima, kako je pojasnio Ljumović, predlaže se uvođenje akcize na mirna vina, čija bi visina iznosila 25 eura po hektolitru.

„Vlada je na taj način ugrozila domaće proizvođače vina, i što je najgore naše vinare svjesno gurnula u sivu zonu poslovanja“ , podvukao je Ljumović.

Ističe da su u okolnim zemljama akcize na vino nula eura, te da države tako štite svoje proizvođače vina.

„Crnogorski vinogradari su nabolji reprezenti države i njenog turističkog potencijala. Sa dugogodišnjim trudom koji je uložen u stvaranje vinograda, objekata za proizvodnju i degustaciju vina. Ovakvim potezom nanosimo štetu svojim domaćim prozvođačima vina, koji su opterećeni raznim finasijskim kreditima, a dodatan problem je i taj da ne mogu da se izbore sa plasiranjem proizvoda na šire međunarodno tržište“ , poručio je Ljumović.

Vlada i Ministrastvo bi trebalo da, kako dodaje Ljumović, pomognu crnogorsku proizvodnju i izvoz.

„Ovakvim potezom urušavamo domaćeg proizvođača i njegovu egzistenciju “, zaključuje Ljumović.