Lijepe vijesti iz NP Skadarsko jezera – 40 mladih pelikana napustilo gnijezda

Lijepe vijesti iz NP Skadarsko jezera – 40 mladih pelikana napustilo gnijezda

Gniježđenje pelikana u NP Skadarsko jezero uspješno je završeno, a ove godine u parku je bilo 40 mladih. Ornitolozi Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore prethodnih dana obišli su lokalitete gdje ova vrsta gnijezdi. Oni su utvrdili da su mladunci uglavnom napustili svoja gnijezda, a najmlađem pelikanu kojeg su zatekli u koloniji dali su simbolično ime Luča. Od Luče je uzet DNK uzorak koji će tokom ove sedmice biti poslat na analizu u specijalizovanu ustanovu u Grčkoj.

Podsjećamo da je sezona gniježđenja prošle godine bila neuspješna, te da su tome doprinijele ljudske aktivnosti i loša kontrola zaštićenih rezervata prethodnog rukovodstva preduzeća. JPNPCG i Centar za zaštitu i proučavanje ptica evidentirali su u maju dvije lokacije na kojima su pelikani gnijezdili.

Jaka i kontinuirana kontrola područja i lokacija koju su pelikani ove godine izabrali da podižu svoje mlade, a koju je sprovodila Služba zaštite NP Skadarsko jezero u cilju zaštite ove ptice od uznemiravanja, dala je veliki doprinos uspješnoj sezoni gniježđenja.