Laušević: MMR-om nije vakcinisano 15.000 predškolaca

Laušević: MMR-om nije vakcinisano 15.000 predškolaca

Zabrinjavaju podaci da prvu dozu MMR vakcine, koja je ključna za zaštitu od morbila, nije primilo 11.000 djece iz osnovnih i srednjih škola, poručio je direktor Instituta za javno zdravlje Dragan Laušević za RTNK.

Napominje da nije vakcinisano čak 15.000 djece predškolskog uzrasta, a tu nijesu uračunata odojčad ili djeca do 14 mjeseci.

Laušević poziva roditelje da ozbiljno shvate apele za vakcinaciju djece kako bi se spriječila epidemija malih boginja, i napominje da je teško spriječiti infekciju ukoliko osoba nije vakcinisana, zbog toga što se ona širi iako osoba nema osip.

“Neke osobe mogu da imaju neke akutne respiratorne infekcije, plačnu masku, konjuktivitis itd, i vi mislite da nije ništa, da je obična prehlada, a ustvari osoba vrlo lako prenese infekciju jer to je jedna od najkontagioznijih bolesti – znači najlakše se širi sa jedne osobe na drugu”, objasnio je Laušević.

Upozorava i na brojne komplikacije koje mogu nastupiti usljed obolijevanja od malih boginja.

“Često nastaju komplikacije u vidu superinfekcija koje se nakaleme na virusnu infekciju – bakterijske upale srednjeg uha, upale pluća od kojih se najčešće umire, a najteža komplikacija je encephalitis – upala mozga i smrtni ishod koji se dešava otprilike jedan na hiljadu oboljelih“, dodaje on.

Laušević apeluje na roditelje da ne odlažu, već da ispoštuju kalendar imunizacije djece. Dokazano je, kako navodi, da MMR vakcina nema veze sa autizmom, te da brojne studije pokazuju da je učestalost autizma kod vakcinisanih i nevakcinisanih ista.

“Roditelji čekaju, odnosno odlažu vakcinaciju dok djeca ne prohodaju i počnu razgovjetno da pričaju – to znači čekaju do navršene tri, četiri godine, ne shvatajući da se onda broj onih koji su osjetljivi na vakcinaciju sa nekih šest, sedam hiljada odojčadi, poveća i za djecu koja su stara između godinu i dvije, pa između dvije i tri, i onda imamo ogroman broj nevakcinisane djece“, ističe Laušević.

Vakcine protiv zaraznih bolesti obavezne su u Crnoj Gori. Ipak, potvrda o vakcinaciji nije uslov za upis u vrtiće i škole, jer se djeca i bez potvrde upisuju. Laušević napominje da je važna uloga zdravstveno sanitarne inspekcije, ali da nije ključna, jer roditelji donose konačnu odluku o vakcinaciji djece.