Lakušić: Nijesu prestali pritisci na ugrožavanje uže zone sanitarne zaštite!

Lakušić: Nijesu prestali pritisci na ugrožavanje uže zone sanitarne zaštite!

On navodi da je “šljunkarska mafija“ u dobrom dijelu zaustavljena, zahvaljujući reakcijama prethodne vlade, nadležnih državnih organa, nevladinog sektora i Regionalnog vodovoda.

„Regionalni vodovod u ovom trenutku se suočava sa brojnim izazovima. Još uvijek nijesu prestali pritisci na ugrožavanje uže zone sanitarne zaštite, pa se u poslednje vrijeme uočavaju aktivnosti nelegalnih eksploatatora u koritu rijeke Morače. Pritisci na državne organe koji su nadležni za izdavanje dozvola i rješenja, da se dozvoli gradnja industrijskih objekata u trećoj zoni sanitarne zaštite sve je veća. Druga i treća zona su sve više na udaru industrijskih postrojenja kao što su asfaltne baze i betonjerke koje mogu ugroziti površinske i podzmene vode, riječne tokove, izdašnost i kvalitet vode izvorišta Bolje Sestre. Takođe, potrebno je ukazati na sve prisutnije izjave, pa i od strane pojedinih ministara da Regionalni vodovod nije u mogućnosti da obezbijedi dovoljne količine vode i da će se tražiti alternativna rješenja. Takve izjave pokazuju da je nedovoljno shvaćeno mjesto i uloga Regionalnog vodovoda u cjelokupnom sistemu vodosnabdijevanja Crnogorskog primorja, čiji je on neraskidivi dio i nameću potrebu njihovog detaljnijeg i ozbiljnijeg sagledavanja“, kazao je on.

Kako navodi, treba istaći da je smanjena izdašnost izvorišta posljedica nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka i neadekvatnog odgovora države na ovaj veoma veliki izazov, odnosno na višegodišnje apele Regionalnog vodovoda da se zaustave nelegalne aktivnosti, koje su na kraju dovele do ekocida u koritu rijeke Morače i izvorišta Bolje Sestre.