Lakić:  KJU GROZNICA se pojavila na dvije farmi u Zeti

Lakić: KJU GROZNICA se pojavila na dvije farmi u Zeti

Sekretar Udruženja stočara Danilovgrad Vlado Lakić saopštio je Portalu RTCG da se kju groznica pojavila na dvije farme u Zeti, a da Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove ćuti o tome. Portal RTCG kontaktirao je i direktora Uprave Vladimira Đakovića ali odgovor nijesmo dobili.

„Testiranjem jednog dijela krava, potvrđeno je prisustvo specifičnih antitijela kju groznice. Veterinarska uprava o tome danima ćuti i ne izlazi u javnost sa tim informacijama. Po zakonu o veterinarstvu dužni su iste te farme staviti pod nadzor i odrediti karantin, uzorkovati krv i mlijeko od svih životinja na gazdinstvu gdje je došlo utvrđivanja prisustva specifičnih antitijela Q groznice. Veterinarska uprava to ne čini iz njima znanih razloga“, kazao je Lakić.

Kaže da je danas o tome razgovarao sa Đakovićem.

„U razgovoru koji sam imao danas sa direktorom Veterinarske uprave Vladimirom Đakovicem isti je odbio da potvrdi zarazu u Zeti, braneći se da on nema tu informaciju. Ove informacije su lako provjerljive, ne samo od navedenih institucija već i od samih farmera na terenu“ , tvrdi Lakić.

Portal RTCG pitao je Đakovića da prokomentariše ove informacije, te da li su ta grla stavljena u karantin, ali odgovor nijesmo dobili. Upitali smo ih i kakve su posljedice kju grozncie po stočni fond do sada.