Krivične prijave protiv inspektora: Osumnjičeni da su dodeljivali premije u stočartsvu i mljekrstvu i oštetitli budžet sa preko 18.000 eura?

Krivične prijave protiv inspektora: Osumnjičeni da su dodeljivali premije u stočartsvu i mljekrstvu i oštetitli budžet sa preko 18.000 eura?

U okviru policijske akcije „Blinker“, podnijete su dvije krivične prijave Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, protiv sedam osoba i jedne firme. Kako navode iz policije sumnja se da su D.K.P., G.B., D.V., M.V., B.M., i firma d.o.o. „U.V. VUKOVIĆ“ Danilovgrad, izvršili više krivičnih djela čijim je izvršenjem nastupila šteta po budžet Crne Gore u iznosu od preko 18.000 eura.

“Među prijavljenim osobama su i inspektori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koji su kako se sumnja, izvršili krivična djela zloupotreba službenog položaja. Ostala osumnjičena fizička lica terete se za krivična djela zloupotreba službenog položaja putem pomaganja, kao i zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, dok se pomenutoj firmi na teret stavlja krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju”, navode iz policije.

Naime, službenici Sektora za borbu protiv kriminala su preduzimajući aktivnosti iz svoje nadležnosti došli do sumnje da su navedeni inspektori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zloupotrijebili svoj službeni položaj, na način što su u jednom predmetu, iskorišćavanjem svog službenog položaja omogućili B.M. dobijanje razvojne premije u stočarstvu za 2023. godinu, iako su znali da isti nije ostvario pravo.

“Oni su na taj način navedenom licu omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi u ukupnom iznosu od 5.900 eura, a na direktnu štetu budžeta Crne Gore. U drugom predmetu su ova lica osumnjičenima D.V. i M.V. i njihovom pravnom licu d.o.o. „U.V. VUKOVIĆ“ Danilovgrad, omogućili dobijanje premija u mljekarstvu za pet mjeseci 2023. godine, na koji način su im omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi u ukupnom iznosu od 12.414 eura, a na direktnu štetu budžeta Crne Gore”, navode iz policije.