Kosovski vojnik koji nije bio na dužnosti osumnjičen da je ranio dvojicu Srba u Štrpcu

Kosovski vojnik koji nije bio na dužnosti osumnjičen da je ranio dvojicu Srba u Štrpcu

Kosovska policija uhapsila je vojnika koji nije bio na dužnosti osumnjičenog da je u petak pucao i ranio dvojicu mladih Srba u blizini skijališta Štrpce, što je slučaj koji će vjerovatno dodatno podstaći odnose između lokalnih Srba i vlade u Prištini.

Policija je saopštila da su obe žrtve, starosti 11 i 21 godina, prebačene u bolnicu i da njihove povrijede nisu opasne po život. Policija je saopštila da je osumnjičeni star 33 godine.

„Obavešten sam da je jedan pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga uključen u slučaj koji se dogodio u Štrpcu i da se tim slučajem bave bezbednosni i pravosudni organi“, rekao je ministar odbrane Armend Mehaj u saopštenju.

„Snažno osuđujem napad na dvojicu građana Kosova… duboko zabrinut zbog njihovih povreda“, rekao je kosovski premijer Aljbin Kurti u saopštenju.

Očekuje se da će ovaj slučaj produbiti nepoverenje između većinskih etničkih Albanaca i srpske etničke manjine koja živi na Kosovu.

Na Kosovu živi oko 100.000 etničkih Srba, od kojih polovina na severu. Većina odbija da prizna nezavisnost Kosova 2008. godine.

Druga polovina živi u drugim delovima zemlje, kao što je Štrpce, i većina priznaje prištinsku vladu i učestvuje u političkom životu.

Samo prošle nedelje, Srbi su prekinuli blokadu puteva koja je trajala više od tri nedelje u znak protesta zbog hapšenja bivšeg srpskog policajca zbog napada. Oni su uklonili barikade nakon što je policajac pušten iz policijskog pritvora i stavljen u kućni pritvor.

U znak protesta zbog pucnjave u petak, neki lokalni Srbi blokirali su glavni put koji povezuje Štrpce sa ostatkom zemlje.

„Pucano je na njih dok su nosili božićnu odeću. Neko je hteo da nam pokloni krvavi Božić“, rekao je Petar Petković, šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, na Tviteru, misleći na pravoslavni Božić u Srbiji koji se obeležava 7. januara.

Uhapšeni vojnik je iz Kosovskih bezbjednosnih snaga, koje su lako naoružane snage, jer NATO i dalje ostaje glavna vojna sila odgovorna za održavanje bezbjednosti.