Kosovski Srbi odbijaju da učestvuju na lokalnim izborima

Kosovski Srbi odbijaju da učestvuju na lokalnim izborima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da etnički Srbi na sjeveru Kosova neće učestvovati na lokalnim izborima koji će biti održani kasnije ovog mjeseca – potez koji će vjerovatno pogoršati trenutna neslaganja oko vladavine Prištine.

Četiri opštine koje se graniče sa Srbijom ne priznaju vlasti u Prištini i Beograd vide kao svoj glavni grad.

Srpski zvaničnici iz tog područja, administrativno osoblje, sudije i policajci podneli su kolektivne ostavke u novembru 2022. godine, u znak protesta zbog plana Prištine da srpske registarske tablice zameni kosovskim.

Izbori za opštinske organe odloženi su u decembru 2022. godine nakon što su Srbi blokirali puteve i granične prelaze.

Predstavnici Srba sa severa Kosova, uključujući i stranku Srpska lista koju podržava Beograd, žele da vide osnivanje udruženja opština kosovskih Srba pre nego što učestvuju u glasanju.

„Dogovorili smo se da nastavimo zajednički rad… kako bismo dali zajedničko saopštenje o izborima koje je neko zakazao za 23. april, na kojima ne učestvuje Srpska lista“, rekao je Vučić posle sastanka sa predstavnicima Srba sa severa Kosova.

Stvaranje takve asocijacije je ključni element sporazuma postignutog prošlog meseca između Evropske unije, Srbije i Kosova, čiji je cilj normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Kosovski premijer Aljbin Kurti više puta je pozivao Srbe da učestvuju na lokalnim izborima.

„Pravo srpske zajednice da slobodno glasa je od suštinskog značaja (i) svako ko nastavi da krši ovo osnovno pravo nema šta da očekuje osim… snagu zakona“, rekao je Kurti kosovskim poslanicima u četvrtak.

Priština i Beograd su u pregovorima pod pokroviteljstvom EU skoro 10 godina. Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine, skoro deceniju nakon rata koji je okončao srpsku vlast.

Srbija još uvek smatra Kosovo otcepljenom pokrajinom, a rasplamsavanje nasilja između njih dvoje podstaklo je strah od povratka sukoba.