Kordić: U julu smo imali skoro 28 odsto veće prihode od PDV-a, to je pokazatelj intezivnijeg turističkog prometa

Kordić: U julu smo imali skoro 28 odsto veće prihode od PDV-a, to je pokazatelj intezivnijeg turističkog prometa

Imamo inpute po različitim metodologijama od strane Nacionalne turističke organizacije (NTO) koji upućuju na to da je broj gostiju na istom nivou kao prošle godine, dok je u proteklih mjesec prikazan određeni pad u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je u Dnevniku RTCG ministarka turizma Simonida Kordić.

Sa druge strane, kako je kazala, finansijski pokazatelji su potpuno drugačiji.

„U julu smo imali skoro 28 odsto veće prihode od PDV-a, što je pokazatelj da je intezivniji turistički promet nego što to bilježe drugi metodi. Vrlo je važno da ta metoda bude ujednačena, i to je jedan od problema koji moramo riješiti, jer nam pravilni podaci mogu da pokažu gdje su uska grla, šta se dobro radi, šta treba popravit, šta treba unaprijediti ili podržati. Identifikovali smo određene probleme koji prosto remete bavljenje turizmom generalno u Crnoj Gori“, navela je Kordić.

Podsjetila je da je juče razgovarala sa svim predstavnicima opština na sjeveru Crne Gore, a danas sa Udruženjem hotelijara Crne Gore upravo o ovim stvarima.

„Jedna od stvari o kojima sam sa njima razgovarala je nužnost da se sistemskipristupi turizmu, da se napravi valjana strategija. Moramo da znamo gdje tačno želimo da budemo, da to ne bude samo na nivou deklaracije ili instikta“, rekla je Kordić.