Koka-kola menja ambalažu, uštedeće 144 miliona tona plastike

Koka-kola menja ambalažu, uštedeće 144 miliona tona plastike

Inovativno rešenje za pakovanje više limenki donosi značajnu uštedu plastike i približava kompaniju cilju da do 2030. godine reciklira svu ambalažu koju koristi.

Zbirno pakovanje od četiri limenke Koka-kole do sada se na tržištu moglo naći obmotano plastičnom folijom. Koka-kola HBC Srbija, kao lider u svojoj kategoriji, uvela je na tržište inovativno i održivo rešenje, kartonski poklopac (KeelClip) koji drži više grupisanih limenki u jednom pakovanju, a koji će zamjeniti plastičnu foliju. Na ovaj način, samo do kraja godine smanjiće se upotreba sedam tona plastike, a u narednih pet godina na ovaj način ćemo eliminisati upotrebu 144 tone plastike.

Kartonski poklopac radi na jednostavnom principu sklopivog mehanizma, sa kojim je moguće držati više limenki (multipak) odjednom na jednostavan, a opet društveno odgovoran način. Od maja meseca u inovativnom i održivom KeelClip pakovanju potrošači mogu kupiti pakovanja od četiri limenke Koka-kola i Koka-kola Zero, u većim marketima širom Srbije.

Koka-kola HBC Srbija konstantno nastoji da primeni inovativna i zanimljiva pakovanja, a koja u isto vrijeme imaju manji uticaj na životnu sredinu. Iz kompanije objašnjavaju da su inovaciju prvo uveli na najvećim brendovima, koji imaju i najveće učešće u prodaji.

„Čuvanje prirodnih resursa i rešavanje problema otpada ostaje ključno za našu kompaniju, a prelaskom na KeelClip pravimo još jedan značajan korak u tom pravcu. U okviru naše kategorije u industriji mi smo prva kompanija koja uvodi ovu inovaciju. Potrošači sada mogu da naprave još, ka prirodi odgovorniji, izbor pri kupovini. Očekujemo da će ih privući novo pakovanje Koka-kola i Koka-kola Zero multipak, koje je atraktivno, funkcionalno i doprinosi zaštiti prirode“, saopštila je Nataša Najdanović, direktor Lanca snabdevanja u kompaniji Koka-kola HBC Srbija i Crna Gora.

KeelClip kartonski poklopac je praktičan i lak za nošenje, a kao karton je potpuno reciklabilna i biorazgradiva ambalaža.

Prelazak na ovo održivo pakovanje je još jedan korak u okviru ekološke strategije kompanije Koka-kola, pod nazivom „Svijet bez otpada“. Cilj kompanije je da do 2030. pomogne da se prikupi i reciklira 100% limenki i boca koje stavlja na tržište. Istovremeno, kompanija planira da do 2025. primarno pakovanje svih proizvoda bude reciklabilno. Do 2040. godine Koka-kola HBC planira da postane ugljenično neutralna u cijelom lancu vrednosti.

izvor RTS